'Nusse Brink was echt een puinhoop'

'In de zomer liep alles uit de hand. De koersen gingen omhoog, maar de klanten stortten niet bij. Het was echt een puinhoop.' Herman Misdorp, voormalig directeur van het effectenkantoor Nusse Brink, schetst in staccato de ondergang van het van witwassen verdachte kantoor in de maanden juni en juli 1993....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De 53-jarige Misdorp is er inmiddels ruim anderhalf jaar tussenuit, want in augustus 1993 ging Nusse Brink ten onder aan het onverantwoord speculeren op koersdalingen. Tussen de puinhoop bleek een volwassen witwas-affaire schuil te gaan: Misdorp en zijn mede-directeuren Nusse en Brink worden ervan verdacht geld voor criminelen te hebben gewit. Zij zitten zonder werk en mogen zich niet meer op de beursvloer vertonen.

Een ander gevolg van de Nusse Brink-affaire is dat zakenrelaties als het effectenhuis Van Meer James Capel en MeesPierson miljoenenverliezen hebben geleden. Via getuigenverhoren probeert James Capel aan te tonen dat de Amsterdamse beurs gefaald heeft in het toezicht op Nusse Brink. Zo moet een verlies van vijf miljoen gulden op een transactie met Nusse Brink worden afgewenteld.

De getuigenis die directeur Misdorp donderdag aflegde, bood James Capel maar weinig houvast om het falen van de beurs aan te tonen. Misdorp, een man met 36 jaar beurservaring en verantwoordelijk voor de boekhouding, ontzenuwde het verhaal van zijn mede-directeur Brink dat het kantoor al begin 1993 technisch failliet was. Volgens de 28-jarige Brink had het controlebureau van de beurs op basis van de jaarcijfers over 1992 al moeten concluderen dat Nusse Brink niet langer levensvatbaar was. Die uitspraak was uiteraard koren op de molen van James Capel.

Misdorp zag het anders. 'Uit de stukken over 1992 blijkt helemaal niet dat we failliet waren. En we waren het ook echt niet. En volgens mij zag Brink dat indertijd ook niet zo, want begin 1993 heeft hij nog geld uit de zaak getrokken voor een zwarte Ferrari van een à anderhalve ton. Dat nam hij op als voorschot op de winst over 1992.'

Kritiek op het controlebureau had Misdorp ook al niet ten aanzien van de riskante episode die zich eind 1991 bij Nusse Brink voordeed. Op dat moment ontstond er een 'vertrouwensbreuk' tussen Eric Brink en de bankier van het kantoor, de Kas-Ass. De laatste wilde niets meer met het speculeren op koersdalingen, de baisse-transacties, te maken hebben.

Wonderlijk genoeg bleek hij zich nauwelijks meer te herinneren waarom de Kas-Ass van een vertrouwensbreuk repte. Had hij dan niet aan Brink gevraagd wat er tussen hem en de Kas-Ass was voorgevallen, wilde de rechter-commissaris weten. 'Nee, het was zo panisch dat ik dat niet meer gevraagd heb. Ik dacht het wel zo'n beetje begrepen te hebben', luidde het nonchalante antwoord.

Een eerste signaal over de naderende ondergang kreeg Misdorp naar eigen zeggen in maart 1993. Nusse was op zakenreis in de Verenigde Staten en zelf was hij op vakantie in Duitsland. Plots kreeg hij een telefoontje van Eric Brink. De koersen stegen en er was dringend geld nodig, luidde de boodschap. Wat was uw reactie, vroeg de rechter-commissaris. 'Het gaf me een onbehaaglijk gevoel.' Waarom? 'Ik ben nog nooit tijdens mijn vakantie gebeld.'

De interne chaos bij Nusse Brink vormde een belangrijke factor bij de ondergang van het kantoor, zo kwam uit het verhaal van Misdorp naar voren. Zelf nam hij de taak van de boekhouding op zich, nadat de aanvaring met de Kas-Ass duidelijk had gemaakt dat die boekhouding 'met een natte vinger' werd gedaan. Vergaderd werd er bij Nusse Brink zelden of nooit: discussies over de kwartaalrapportages aan de beurs duurden in de herinnering van Misdorp hooguit 'een halve minuut tot een minuut'.

De kennis van de beursregels was bij Nusse Brink ook bepaald niet optimaal. Misdorp illustreerde dat ongewild zelf, toen hem naar de betekenis van het 'vier ogen'-principe werd gevraagd. De idee is dat directeuren van een effectenkantoor elkaar bij belangrijke beslissingen controleren.

'O ja, dat principe ken ik wel. Dat is dat je iets onder vier ogen met elkaar bespreekt', merkte Misdorp doodleuk op. Nadat hem de werkelijke betekenis was uitgelegd, moest de gewezen directeur toegeven dat dát vier ogen-principe bij Nusse Brink nimmer is toegepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden