Nuon zoekt al sinds juni andere baas

De raad van commissarissen van Nuon is in juni van dit jaar al op zoek gegaan naar een opvolger van de vrijdag opgestapte topman T....

Swelheim maakte vrijdag bekend dat hij op 1 januari 2002 zal vertrekken bij het energiebedrijf, dat hij veertien jaar heeft geleid. Officieel zegt de topman dat Nuon een nieuwe leiding nodig heeft, omdat het bedrijf aan de vooravond staat van internationale groei en schaalvergroting.

Dat is opmerkelijk, omdat hij in april van dit jaar tegen de Volkskrant zei nog graag een paar jaar bij Nuon te willen blijven. Op de vraag wat Swelheim zou doen als hij over anderhalf jaar 65 jaar zou worden, zei hij: 'Dat wil niet zeggen dat ik stop. Graag hoop ik nog een grote stap te zetten.' Dat moest een fusie worden, het liefst met concurrent Essent.

De verstandhouding tussen de raad van commissarissen en Swelheim was moeizaam. Vooral zijn relatie met de Arnhemse voetbalclub Vitesse was de commissarissen vaak een doorn in het oog. In juni, bij de laatste vergadering, hebben zij in het geheim een headhunter in de arm genomen. Inmiddels werkt men aan een lijstje potentiële opvolgers.

President-commissaris W. Meijer verklaart 'grote bewondering' te hebben 'voor de aanzienlijke bijdrage van Swelheim aan de onderneming gedurende de vele jaren'. Onder leiding van Swelheim groeide de traditionele nutsinstelling uit tot de huidige energiegigant met een omzet van ruim 8 miljard gulden.

De commissarissen beschouwen Swelheims vertrek als een verlies voor de onderneming, zegt Meijer. Maar: 'Er bestaat alle begrip voor zijn overwegingen.' Meijer ontkent dat er enige druk is uitgeoefend op de topman.

Swelheim kwam geregeld in problemen door zijn relatie met Vitesse. Hoewel hij eind 1999, toen bleek dat Vitese een schuld van 60 miljoen gulden had aan Nuon, al beloofd had geen geld meer aan de Arnhemse club te geven, ging hij door met doneren.

De commisssarissen tikten hem vaak op de vingers. Maar het hielp weinig. In juli dit jaar ging Swelheim wederom in de fout. Tijdens het EK voor springruiters in Arnhem versoepelde hij zonder medeweten van de commissarissen de leningsvoorwaarden aan Vitesse. Voor Nuon werd het daardoor nog moeilijker de lening, die inmiddels was opgelopen tot 75 miljoen gulden, ooit terug te krijgen. Door de toezegging van Swelheim konden drie bestuursleden van Vitesse de club twintig miljoen gulden garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden