Nuon verkeert nog steeds met Vitesse

Nuon heeft nog steeds nauwe banden met de voetbalclub Vitesse. Nuon-manager Jan Bos zit sinds kort in het bestuur. Dat blijkt uit recente wijzigingen in het dossier van de Kamer van Koophandel....

'We waren nog niet zover met de andere afspraken dat we onze positie in het bestuur meteen konden overdragen', zegt Nuon. Bos is niet betrokken bij het dagelijkse bestuur van Vitesse, maar moet 'bij formele besluiten zijn goedkeuring geven.'

Op 23 maart maakte sponsor Nuon bekend dat het bedrijf per direct al zijn bestuurders terugtrekt uit Vitesse. Vier dagen later trad Nuon-manager Bos officieel toe tot het gewijzigde Vitesse-top. Nuon wil eerst goede afspraken maken over de aflossingen van de leningen van 68 miljoen gulden.

De nieuwe holding die Nuon boven Vitesse en het Gelredome wil zetten wordt een stichting en krijgt oud-hoofdofficier van Justitie H. Vrakking als directeur. Andere details zijn niet bekend. Ook voorzitter Vaessen van Vitesse weet niet hoe de constructie er uit zal zien. Hij wil binnen een maand weten waaraan Vitesse toe is. 'Anders hebben we onvoldoende tijd een shirtsponsor te vinden.'

In de nieuwe holding zit de schuld van Vitesse aan Nuon en alle rechten die daaraan zijn verbonden. Voor het aantrekken en verkopen van spelers moet Vitesse bij de holding aankloppen.

Vaessen heeft een goede financiële week achter de rug. Hij kreeg alsnog dertien miljoen gulden los van Benfica voor de verkoop van spits Van Hooijdonk. Dat was weliswaar bijna twee miljoen gulden minder dan het bedrag waarvoor van Hooijdonk was verkocht. Maar tot dan toe weigerde Benfica uit te betalen.

Met de miljoenen kan Vitesse de risicovolle lening van financier Wessels afbetalen. Tevens helpt het Vitesse aan een nieuwe KNVB-licentie. Door de geldnood van de club hing deelname aan de voetbalcompetitie van het komende seizoen aan een zijden draad.

De Arnhemse club is echter allerminst uit de financiële problemen. De contracten van de skyboxen, loges bij Vitesse, lopen voor een groot deel dit jaar af. Tot nu toe heeft 45 procent van de logeshouders aangegeven er volgend jaar weer gebruik van te maken. Vaessen hoopt dat 75 procent van de oude huurders terugkeert. Als Vitesse niet alle skyboxen weet te vullen, scheelt dat zo één miljoen gulden.

Ook moet Vitesse dit jaar nog ongeveer een miljoen gulden betalen als salaris voor speler John van den Brom. De voormalige sterspeler is sinds de winterstop verhuurd aan de Graafschap. Die club betaalt ongeveer een kwart van het salaris van 1,5 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden