Nuon-topman doneert tóch aan Vitesse

Ondanks een nadrukkelijk verbod van de raad van commissarissen heeft Nuon-topman T. Swelheim opnieuw geld gestoken in Vitesse. Het energiebedrijf betaalde enkele weken geleden de tweede termijn van 6,5 miljoen gulden voor voetbalspits Bob Peeters....

Nuonbaas Swelheim opereerde in het verleden vaker op eigen gezag. Zo deed hij eind juni afstand van de toekomstige opbrengsten uit verkoop van spelers van Vitesse. Swelheim verleende de Arnhemse voetbalclub zonder overleg ook twee leningen van in totaal 75 miljoen gulden.

De commissarissen van Nuon besloten eind 1999 dat het energiebedrijf geen geld meer in Vitesse mocht stoppen. De voormalige shirtsponsor mocht zich evenmin bemoeien met het beleid van de club. Nuon nam daarop in maart 2001 afscheid van Vitesse.

De gestes van Swelheim aan Vitesse kostten het energiebedrijf, dat volledig in overheidshanden is, dit jaar al ruim negentig miljoen gulden. De schenking van 6,5 miljoen gulden betreft de laatste termijn die moest worden voldaan aan Roda JC, de vroegere werkgever van Peeters. Vitesse moet dit transferbedrag voor september overmaken. Doordat de voetbalclub door acute financiële problemen niet in staat was de miljoenen op tafel te leggen, kon het energiebedrijf opnieuw voor de rekening opdraaien. Nuon had namelijk een bankgarantie voor de spits had afgegeven.

Als Nuon het geld niet had overgemaakt, zouden de bestuursleden hebben afgezien van hun reddingsplan. 'De zaak Peeters moest eerst worden geregeld, voordat wij de overeenkomst met Nuon konden sluiten', zegt lid C. Guijt.

Nuon verkocht onlangs zijn belangen in Vitesse voor vijf miljoen gulden. Daarmee deed Swelheim afstand van een vordering van 75 miljoen gulden op Vitesse. Daarnaast betaalde Nuon ook dit jaar nog eens zestien miljoen aan sponsorgelden.

Ondanks die kapitaalinjectie is Vitesse nog niet uit de geldzorgen. Zolang de club geen shirtsponsor vindt, heeft Vitesse een tekort op begroting van minstens dertien miljoen gulden. Dit bedrag kan nog oplopen, omdat ook de huurverlaging van zes miljoen gulden van het stadion Gelredome aan de voetbalclub nog niet is geregeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden