Nuon-baas kan nog even zwijgen

Linksom, rechtsom, en af en toe recht door het midden. De vragen op de persconferentie van energie- en waterbedrijf Nuon maandag hebben maar één doel, de grote baas Ludo van Halderen te ontlokken waarom twee leden van zijn raad van bestuur opstappen....

Broer Scholtens

Een persbericht rept over terugtreden 'na goed overleg', het overdragen van verantwoordelijkheden 'in goed overleg', er wordt in 'getreurd' en de beslissing wordt 'gerespecteerd'.

De terugtredende bestuurders zijn verantwoordelijk voor het geld. Carel Kok, ooit aangetreden als Chief Growth Officer en nu Chief Commercial Officer omdat de groei er uit is, deed de afgelopen jaren de commerciële activiteiten. Collega Henk Visser is de financiële man.

Het afgelopen jaar heeft Nuon haar expansiedrift van de jaren daarvoor aan de wilgen gehangen. Niet langer worden markten tot in de Verenigde Staten nagestreefd. Het management onder leiding van de begin 2002 aangetreden Van Halderen concentreert zich nu op Nederland, België en Duitsland.

Of die wijziging in strategie de reden is geweest? Van Halderen antwoordt: 'Nee.' Die is per slot van rekening van meer dan een jaar geleden. De twee heren hebben nu te kennen gegeven op te stappen.

Of er een relatie is tussen persbericht 1 over die personele terugtreding en persbericht 2 over het sterk gedaalde bedrijfsresultaat? Van Halderen: 'Nee. Ik kan geen inzicht verschaffen in de argumentatie van de twee.'

Een telefonisch rondje langs direct betrokkenen levert echter een helder beeld op. De financiële resultaten zijn teleurstellend, de twee zijn daar de verantwoordelijken voor, is de stemming.

En dus noopte een merkwaardig gevoel van loyaliteit, vermoedelijk op het laatste moment afgedwongen door beide heren en hun advocaten, topman Van Halderen tot een merkwaardige spagaat. Zwijgen over iets wat voor iedereen duidelijk is, terwijl diezelfde Van Halderen juist transparantie van zijn onderneming nastreeft.

'Nu even niet', moet hij hebben gedacht. Maar straks wel, op 15 mei tijdens de aandeelhoudersvergadering, zal hij zich moeten verantwoorden. 'Maar die is besloten', zegt Van Halderen. Hij lijkt opgelucht. 'We gaan kijken of er persfaciliteiten kunnen worden gecreëerd', zegt echter zijn verantwoordelijke voor de uitvoering van dat transparante beleid. Van Halderen kijkt verbaasd, maar zwijgt.

Nog wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden