Nummer 3 op Europese PVV-lijst demonstreerde tegen Wilders

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Olaf Stuger, nummer 3 op de PVV-lijst voor de komende Europese verkiezingen, keerde zich in 2006 nog fel tegen PVV-leider Geert Wilders. Stuger vond destijds dat het gedrag van Wilders ertoe leidde 'dat de samenleving steeds verder uit elkaar gedreven wordt'. Hij vond Wilders bovendien 'een humorloos type', een politicus die bijdroeg 'aan de verzuring van de politiek'.

De politieke avonturier Stuger begon ooit bij D66, taxeerde dat er via de gevestigde politieke partijen nooit iets zou veranderen, werd in 2002 Tweede Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn en in 2006 lijsttrekker voor de Lijst Vijf Fortuyn. Om op de Europese PVV-lijst terecht te komen, moest hij wel eerst radicaal van mening veranderen. Stuger organiseerde op 18 november 2006, een week voor de Tweede Kamerverkiezingen, in Rotterdam een demonstratie ter verdediging van het gedachtengoed van Pim Fortuyn tegen 'radicaal rechts'. Daartoe rekende hij Wilders en Marco Pastors, toen lijsttrekker van Eén NL.

In een persbericht van de Lijst Vijf Fortuyn stond: 'In de hevige strijd om de gunst van de kiezers beginnen Marco Pastors en Geert Wilders elkaar met steeds recht-sere uitspraken om de oren te slaan. Het gevaar hiervan is dat de hele beweging van Pim een rechtsradicaal karakter krijgt.' Lijsttrekker Stuger stoorde zich vooral aan de verzuring van de politiek door Pastors en Wilders: 'Pim Fortuyn wilde het leuk maken in Nederland, daar merk je niets van bij deze humorloze types.' Hij stelde vast dat Pastors en Wilders 'op Janmaat beginnen te lijken'.

Desgevraagd zegt Stuger nu: 'Ach, het is acht jaar geleden, hè. Als je een punt wilt maken, moet je controversiële uitspraken doen. Het ging om de erfenis van Fortuyn uit 2002.' Hij heeft de kwestie bij zijn sollicitatie voor de PVV-lijst niet met Wilders besproken. 'We hebben indertijd in een klein lijsttrekkersdebat tegenover elkaar gestaan. No hard feelings, we hebben altijd goed contact gehouden.'

Op de vraag of Wilders nog steeds zo humorloos en zuur is als in 2006, antwoordt Stuger nu: 'Dat is wel veranderd. Als er nu wordt gelachen in de Tweede Kamer, is dat om Kees van der Staaij of Geert Wilders.' Stuger beaamt dat om de 'minder, minder'-uitspraken van Wilders over Marokkanen niet zo hard is gelachen. 'Daar heeft hij zelf eerst ook niet om gelachen, omdat er een tombola van gebeurtenissen uit loskwam. Ik heb vaak het idee bij Wilders als hij een uitspraak doet: Goh, dit gaat wel ver. Maar enkele dagen later heeft hij gewoon een punt als Marokkanen in Deurne een juwelier overvallen.'

Olaf Stuger kandidaat-europarlementariër PVV

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden