Numico verlost van vitaminen

Voedingsmiddelenbedrijf Numico heeft zijn laatste vitaminedochters verkocht. De Amerikaanse keten GNC gaat voor 750 miljoen dollar naar de investeerder Apollo Management....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Numico is weer terug waar het begon: bij 'onze core business baby- en klinische voeding', stelt topman Jan Bennink. Volgens hem pasten de vitaminepillenfabrikanten niet bij het bedrijf: 'Wij hadden veel te weinig expertise voor deze branche. Hier geldt het adagium: schoenmaker, blijf bij je leest.'

De verkoop van GNC was een verrassing, omdat Bennink in augustus nog zei dat hij het bedrijf de kans wilde geven zichzelf te bewijzen. Het bedrijf maakte een omzetgroei door. Nu blijkt dat Numico op dat moment al verkooponderhandelingen voerde.

GNC heeft, evenals de al eerder afgestoten branchegenoot Rexall Sundown, het Zoetermeerse bedrijf geen goed gedaan. Voormalig topman Hans van der Wielen kocht GNC in 1999 voor 2,5 miljard euro. Rexall Sundown werd in 2000 gekocht voor 1,8 miljard dollar en deze zomer verkocht voor 250 miljoen dollar.

Van der Wielen meende dat het slikken van vitaminepillen en voedingssupplementen na Amerika ook in Europa een rage zou worden, maar het tegendeel was het geval: Europa wilde niet aan de pillen en de markt in Amerika stagneerde vrijwel onmiddellijk nadat Numico zijn miljardenovernames had gedaan. Van der Wielen werd kort daarop ontslagen waarna Jan Bennink het roer overnam. Die zette Rexall Sundown meteen in de etalage. GNC noemde hij toen nog 'een twijfelgeval'.

De verkoop van GNC levert Numico een boekverlies op van 375 miljoen euro. Dat verlies is beperkt door een belastingmeevaller van honderden miljoenen euro's.

Door deze verkoop wordt het eigen vermogen van Numico 450 miljoen euro negatief. Bennink verwacht dat hij dit binnen twee tot drie jaar weer positief kan krijgen met winst uit hoofdzakelijk de babyvoedingsbedrijven.

Bennink gaat zijn banken binnenkort vragen om een minder risicovolle herfinanciering met lagere rentes, 'omdat we eigenlijk, nu we alle vitaminedochters hebben verkocht, een heel nieuw bedrijf zijn'.

Wel moet Numico voor de verkoop van GNC nog wachten tot 3 november, de dag waarop de aandeelhouders zich over het voornemen moeten uitspreken.

GNC is een van 's werelds grootste makers van voedingssupplementen. Het bedrijf boekte over het eerste halfjaar van 2003 een omzet van 625 miljoen euro en heeft 15.200 werknemers in dienst.

Vitamex maakt voedingssupplementen en heeft in Zweden 52 winkels. Het verkoopt ook producten via postorder, onder meer in Nederland onder de naam Sana Direct. Het bedrijf had in 2002 een omzet van 60 miljoen euro en heeft ongeveer driehonderd mensen op zijn loonlijst staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden