Nullen

MENSEN die over een miljoen praten zoals een ander over vijfentwintig gulden, dat heeft vaak iets chics. Mensen daarentegen die het over 'een getal met zes nullen' hebben als ze een miljoen bedoelen - dat is altijd buitengewoon ordinair, dat is van het niveau van een handelsreiziger die elke middag...

Jan Blokker

Advocaat Jan Mentink bijvoorbeeld. Of mevrouw Peper-Kroes.

De eerste had zich - via Felix Rottenberg, mogen we aannemen - door Nova laten uitnodigen om het rehabilitatieprogramma voor zijn cliënt op de openbare rails te zetten. De tweede was toevallig dezelfde avond te gast bij Barend en Van Dorp, waar drie heren in katzwijm aan haar voeten lagen, als voor de Neelie Macbeth der lage landen. Zo leek het al gauw een claim met twaalf nullen te zijn geworden.

Daags daarna waren uit de rijke kennissenkring oud-burgemeester Ed van Thijn en oud-minister Hans Wiegel nog gemobiliseerd om de campagne de gewichtige vaart te geven die ze verdiende: nog meer nullen.

En die middag had, naar later bekend werd, het product-zelf zich laten aandienen in het Torentje, het arbeidsbemiddelingsbureau voor misdeelde politieke kopstukken. 'U moet het niet zien als een sollicitatie', verklaarde de bezoeker na afloop van het onderhoud tegenover de op afroep verzamelde journalisten. 'Ik heb de premier duidelijk gemaakt dat ik weer aan de slag wil.'

Zoals Kok dagelijks wachtgelders te woord staat die uit de bijstand willen. Wat het wordt zullen we moeten afwachten.

Rekenkamer? Commissariaat van de koningin? Lijsttrekker van de Partij van de Arbeid? Rijksessayist? Voorzitter van een regeringscommissie tot herstel van de dialoog met het gekwetste islamitisch volksdeel?

Ook een prioriteitje immers, dat laatste.

Straks durft geen enkele homoseksueel zich met dat mooie weer nog in z'n blote tanga op straat te vertonen uit angst voor vrome Turken en Marokkanen die in de moskee tot een jihad zijn gemaand. En een gezellige Gay Parade kunnen we dus helemaal op ons buik schrijven. Tot vreugde van Urk, Staphorst, Kootwijkerbroek, Spakenburg, Tholen en het donkere roomse zuiden natuurlijk, maar reden te meer om op ons tellen te passen. Voor je het weet slaan Van Dijke, Simonis en Khalil el-Moumni de handen ineen tot een coalitie van God en Allah, en dan zijn we nog verder van huis dan in Afghanistan, want daar zijn het alleen maar moslims.

Dat krijg je nou van al die tolerante multiculturele grondwetsartikelen die mekaar onderling niet verdragen: iedereen vraagt z'n recht, maar justitie staat machteloos.

'Een stevig gesprek', heeft het kabinet dus besloten, en als je het mij vraagt legt het er meteen een som gelds naast, wat de laatste jaren tenslotte wel vaker onvrede in de samenleving heeft weggenomen. De boeren krijgen honderdvijfennegentig miljoen. Zouden de imams voor zo'n bedrag (acht nullen) niet met liefde allerlei seksuele ongeregeldheden door de vingers willen zien? Het zijn wel muzelmannen, maar het blijven volgens mij mensen.

Aanleiding genoeg om aan het nationaal product bij uitnemendheid te denken. Het gaat om een conflict: zijn sterke punt. Geld speelt een rol: zijn hobby. Er komen oriëntatiereizen (Casablanca, Teheran, Kaboel) aan te pas: zijn grootste liefhebberij. Geef hem een staatscreditcard mee, en het probleem is binnen de kortste keren opgelost.

Of we daarna als natie (als Algemeen Dagblad, als Rotterdam, als KPMG) iets minder bij hem in het krijt zouden staan dan nu nog, is natuurlijk een tweede. Eerlijk gezegd ben ik bang van niet. Juist bij een inflatie van bijna 5 procent is onze schuld aan een man van zijn statuur met geen nullen te beschrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden