Nul uit drie bevestigt een trend in Ahoy

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

ROTTERDAM - tennis

abn amro-toernooi

Er werd in de Maaspoort zelfs een fles champagne ontkurkt na de trainingspartijtjes van het Davis Cupteam tegen Finland, alsof die zege de bedenkelijke status van het Nederlandse tennis moest camoufleren. De treurige optredens van Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en kopman Robin Haase in Ahoy bevestigden echter een trend. Het ontbreekt de meeste Nederlanders aan passie en mentale hardheid.

Nul uit drie, slechts één van de vier thuisspelers in de tweede ronde; die pijnlijke cijfers illustreren wederom dat Nederland een bijrol speelt in de ATP Tour. Zelfs de pure prof Haase liet zich dinsdagavond meeslepen door negatieve emoties. Tot 5-4 in de eerste set benadrukte hij het verval bij Nicolai Davidenko, de voormalige nummer 3 van de wereld.

Toen werd Haase bevangen door nervositeit. 'Ik wilde te graag winnen en raakte onrustig.' Ook in 2010 en 2011 verloor hij al in de eerste ronde en opnieuw kon de nummer 1 van Nederland niet aan de verwachtingen voldoen. Hij gaf de 30-jarige Rus, afgezakt naar de 49ste plaats op de ATP-ranking, de ruimte om te dicteren vanaf de baseline. Prompt incasseerde Davidenko zes games op rij: via 5-4 naar 5-7 en 0-3.

De lichaamstaal van Haase vertelde een ander verhaal dan de kalme analyse na afloop. Geen moment was hij in zijn ritme geweest, nooit kon hij Davidenko opjagen met zijn forehand. En hoewel de kale Rus te veel kilometers op de teller heeft staan, blijft zijn forehandversnelling een machtig wapen. Zo eindigde een dagje Holland in een anti-climax, want Sijsling en De Bakker werden eveneens roemloos uitgeschakeld.

Sijsling overleefde tegen Jarkko Nieminen een matchpoint in de tweede set, repareerde in de derde reeks een 4-2 achterstand en gaf de partij vervolgens knullig weg: 6-1, 6-7, 7-5. Een gemiste kans na de gewonnen Challenger in Quimper? Sijsling, laconiek: 'Mwahh, vind ik niet. Nou ja, misschien wel.'

Het zijn de typische reacties van Nederlandse verliezers, die captain Jan Siemerink en Rohan Goetzke, technisch directeur van de KNLTB, tot wanhoop brengen. De ondergang van De Bakker was al even schrijnend. Hij leek de eerste set niet te kunnen verliezen van Viktor Troicki. De Serviër had geen gevoel in zijn slagen, maar kreeg de set én de partij cadeau van De Bakker: 7-6, 6-0.

In de eerste divisie doen de tennissers leuk mee. Zo maakte Sijsling van de nood een deugd toen hij werd gepasseerd voor de Davis Cup. De 24-jarige Amsterdammer won de Challenger in het Franse Quimper, verdiende 90 punten en maakte een aardige sprong op de wereldranglijst, naar de 151ste plaats. Ongewild wekte hij de indruk dat het WTT in Rotterdam hem eigenlijk slecht uitkwam. Een weekje rusten was beter geweest.

Luister naar de klaagzang van Sijsling en je weet wat er aan ontbreekt. Zware week gehad in Quimper, andere baansoort en vooral een slopende reis terug naar Rotterdam, met de trein. En dus stond hij maandag 'diep in het rood' tegen het Finse eenmansbedrijf Nieminen. Voor Sijsling staat inderdaad nog geen privéjet klaar om hem als Federer te onthalen. Maar je zou als modale prof toch naar Rotterdam willen lopen om met een wildcard bij de elite te mogen aanschuiven?

Bij Sijsling weet je nooit wat je krijgt; hij weet het zelf ook niet. Een kabbelend vijvertje in de eerste set met talloze afzwaaiers, een dolle rit in de gevaarlijkste achtbaan die hij kon vinden in de tweede set. Met twee fantastische lovegames compenseerde hij serviceverlies op 3-3. In de tiebreak produceerde de nummer 3 van Nederland een briljante backhand-passing, schijnbaar achteloos van achter de rug geslagen.

In de derde set hoorde je een luchtballon leeglopen, net als bij De Bakker en Haase in de tweede set. Sijsling was niet fit genoeg, zoals ook De Bakker na een sluimerend griepje fysiek tekort kwam om een speler uit de top-30 uit te dagen. Sijsling zegt sinds kort te leven als een fullprof, maar het blijkt niet uit zijn keuzen.

Zo weigert hij een vaste coach aan te stellen. 'Ik heb het twee keer geprobeerd. Het is niks voor mij, elke dag op elkaars lip zitten.' En dus hoopt hij mee te liften met Thomas Schoorel, die nog op zoek is naar een nieuwe begeleider. De KNLTB krijgt het druk, want ook De Bakker staat er noodgedwongen weer alleen voor.

Zaterdag maakte hij bekend dat de samenwerking met Ivo Ancic, de broer van de Kroatische oud-prof Mario, is stopgezet. 'Een pure geldkwestie', vertelde De Bakker, al liet hij dinsdag doorschemeren gekwetst te zijn door de opstelling van Ancic. 'Koud en hard? Dat zeg je goed', aldus De Bakker. 'Er zat een groot verschil tussen wat Ivo vroeg en wat ik kon betalen. De standpunten waren onwrikbaar, dan houdt het op.'

De Bakker rekent op ondersteuning vanuit de KNLTB. Maar niet veel bondstrainers willen zich ontfermen over het dolende talent. Eind 2010 stond de 23-jarige Westlander 40ste op de wereldranglijst, nu kan hij met een ranking van 245 geen fatsoenlijk programma opstellen. Hoe zijn nabije toekomst eruit ziet? 'Ik heb geen idee', zei De Bakker. Het klonk als een aanklacht tegen zichzelf.

De Bakker verdwaalt in zijn talent, bij Sijsling ontbreekt de pure hartstocht en Haase beleeft een valse seizoensstart. Zo is het WTT wederom het podium van vervlogen dromen en wordt in Ahoy de malaise van het Nederlandse tennis benadrukt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden