Nul euro vergoeding had ook gekund

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?


intermediair.nl/verdienikwelgenoeg


Dilemma

De 20-jarige Michel begint net met zijn afstudeerstage internet marketing. Jaren werkervaring heeft hij nog niet, maar kennis en ambitie wel. Eerder werkte hij na een succesvolle stage al een jaar door bij een andere werkgever. Ook nu is zijn stagebedrijf zo enthousiast dat het hem heeft gevraagd om naast zijn afstudeeropdracht twee dagen mee te draaien op de afdeling internet marketing.


Michel is blij met al die positieve indicaties, maar wel wat verbaasd over de vergoeding die hij hiervoor krijgt. Voor een fulltime-werkweek 100 euro per maand. Is het normaal om voor een afstudeerstage zo weinig vergoeding te krijgen?, vraagt Michel zich nu af.


Advies

Het bedrag dat Michel krijgt, is misschien laag, maar hij kan troost zoeken in het feit dat een stagebedrijf niet verplicht is een stagevergoeding te geven. Hij had net zo goed nul euro op zijn rekening kunnen krijgen. Toch is het wel gebruikelijk dat bedrijven hun stagiairs een vergoeding geven.


'Die verschilt per studierichting en stagegever en hangt ook van de arbeidsmarkt af', zegt Michiel Hietkamp van CNV Jongeren. 'De normvergoeding voor het hbo ligt voor vierdejaars studenten tussen de 227 en 363 euro per maand.' Het bedrag dat Michel krijgt, zit hier ver onder.


Toch is de stagevergoeding niet het meest bedenkelijke. Van zijn werkgever moet Michel twee dagen per week meedraaien in het bedrijf, naast zijn stageopdracht. Dat duidt erop dat hij normale werkzaamheden doet, net als de andere werknemers bij het bedrijf. Dan zou zijn werkgever hem volgens de adviseurs ook 'normaal' moeten uitbetalen. Minstens het minimumjeugdloon, denkt Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau.


'Trouwens, mag dit wel van je opleider? De moeilijkheid zit hem in het feit dat je werkgever niet verplicht is jou een stagevergoeding te betalen. Hoe hard kun je het dan spelen? Misschien doe je ervaring op die later misschien onbetaalbaar is.'


Hoe dan ook zijn het kwesties om met het stagebedrijf te bespreken. Voor dat gesprek is het verstandig om te bepalen hoeveel risico Michel kan en wil lopen. En te beslissen wat het belangrijkst is: de afstudeeropdracht of praktijkervaring opdoen. 'Het is soms best lastig om daarin een balans te vinden', zegt Maartje Elderhuis van adviesbureau Berenschot. 'Maar jouw ontwikkeling gaat voor. Maak duidelijke afspraken en geef aan wat jij tijdens je stage in elk geval wilt bereiken (denk aan je onderzoek afronden en bepaalde vaardigheden oefenen). Je stagebegeleider bij je opleiding kan je hierbij helpen. Succes met afstuderen!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.