Nukes uit Denemarken

Acht verschillende 'nukers' zijn op het Internet te vinden bij een zich Garfield noemende Deen, althans iemand die vertoeft op een Deense site (www.danbbs.dk/tilde-garfield/nukers/index.html)....

De pakketjes heten Land (Garfield: 'Deze is echt cool. Het legt een Windows-raam totaal plat. Wie wil dat nou, hihi . . .), LaTierra (een verbeterde versie van de vorige, waarbij de aanvaller zelf te bestoken computers kan kiezen), WinKill of WinBomb. Nog weer andere zijn Bonk, Jizz en Teardrop ('Zou ook moeten werken op een Mac. Daar heb ik op gewacht, mwah').

Oplossingen zijn te vinden via EuroNet (www.support.euronet.nl/teardrop.html). De Nederlandse provider verwijst ook naar een site van Microsoft die aan 'beveiliging' is gewijd: www.microsoft.com/security. Daar worden onder andere de patches aangeboden om problemen te verhelpen - met het advies de politie in te schakelen.

Wie wil weten of hij kwetsbaar is voor 'nukes', kan - geheel op eigen risico - een test loslaten op zijn computer. Te vinden bij: http://209.51.168.3/tilde-dirk/winnuke.html.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden