Nuis bepleit samenwerken bij collecties van musea

Musea moeten veel meer gebruik gaan maken van elkaars collecties. Er zijn wel initiatieven om samen te werken, maar dat leidt nog te weinig tot gemeenschappelijk gebruik van de verzamelingen....

ANP

RIJSWIJK

Nuis wil dat de musea meer initiatieven ontplooien om inhoud te geven aan de 'Collectie Nederland'. Het begrip werd in 1990 geïntroduceerd door de toenmalige minister van cultuur d'Ancona. Zij koos daarmee voor een nationaal collectiebeleid in plaats van het collectiebeleid per museum. Dat betekent dat er tussen musea een levendig verkeer van ruilen, schenkingen en langdurige bruiklenen op gang zou moeten komen en dat musea zich in hun collecties meer zouden moeten specialiseren. Het idee lijkt volgens Nuis aan te slaan, maar het blijft nog te veel bij woorden.

Op dit moment ondernemen museumsectoren als volkenkunde, natuurhistorie, maritieme musea en de foto-sector wel initiatieven om samen te werken, maar die zijn vooral gericht op het ontsluiten van de collecties waardoor informatie kan worden uitgewisseld, aldus Nuis. Het ideaal van de Collectie Nederland wordt volgens hem echter pas werkelijkheid als daaraan ook concrete consequenties worden verbonden, zoals een soepel gebruik van elkaars collecties.

RBK-directeur Robert de Haas wil met zijn organisatie een sturende en stimulerende rol spelen als het gaat om het uitwisselen van kunst. Als voorbeeld noemt hij een aantal musea die met werk uit de RBK-collectie een eigen specialiteit hebben opgebouwd, die voor het publiek aantrekkelijk is.

Van de collectie van het nieuwe Bonnefantenmuseum is 70 procent van de werken tot 1800, vooral van Italianen, van de RBK afkomstig. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch specialiseert zich met behulp van de RBK op bloemstillevens, de Lakenhal in Leiden op het Hollands landschap en het Rijksmuseum Twenthe op de achttiende eeuw. Volgens De Haas kan het proces pas echt op gang komen als musea hun collecties openstellen en uitwisselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.