Nucleaire renaissance in Duitsland

In het vanouds kernenergie-vijandige Duitsland worden de nucleaire lobbyisten steeds talrijker en mondiger. Ze bepleiten hun zaak met drie argumenten....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Het nationaal-strategische: kernenergie vermindert de afhankelijkheid van grillige gas- en olieleveranciers.

Het ecologische: bij de opwekking van kernenergie komt geen CO2 vrij. Zonder kernenergie kan Duitsland de nagestreefde reductie van de CO2-uitstoot met 40 procent tegen 2020 niet verwezenlijken, betoogt de atoomlobby.

Het sociale: de stijgende energieprijzen zijn een onevenredig zware belasting voor sociale minima.

Voor de Bondsdagverkiezing van volgend najaar zullen CDU en CSU het electoraat vooral met het laatste argument rijp maken voor een nucleaire renaissance. Dat hebben de christen-democratische zusterpartijen tijdens een gezamenlijke conferentie in München besloten.

Ze dringen aan op herroeping van het besluit van de vorige regering om de zeventien Duitse kerncentrales tegen 2023 te sluiten. Daarmee zou volgens Volker Kauder, de voorzitter van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag, 40 miljard euro aan investeringen en afschrijvingen worden bespaard. Dit bedrag zou in de vorm van lagere stroomprijzen aan de burger moeten worden ‘teruggeven’.

In werkelijkheid zal de lastenverlichting voor de Duitsers nog groter zijn, rekenen de christen-democraten voor. Door kerncentrales geleverde stroom kost 3,5 tot 5 cent per kilowattuur. Zonne-energie – waar het groene front zijn hoop op heeft gevestigd – is zeker tienmaal zo duur. Bij windenergie heeft de consument voorlopig evenmin belang.

De christen-democraten zien het behoud van de bestaande nucleaire capaciteit als een sociaal gebod. Het ecologisch bewustzijn van De Groenen en de SPD – die in 2003 tot de Atomausstieg besloten – is dus niet alleen vals (gezien de CO2-belasting die eruit zou voortvloeien), maar vormt ook een molensteen om de nek van Otto Normalverbraucher, de Duitse Jan Modaal.

Op deze manier worden De Groenen weggezet als de partij van gewetensbezwaarde veelverdieners, en kan de SPD van plichtsverzuim tegenover de natuurlijke achterban worden beticht.

CDU en CSU voelen zich gesterkt door enquêtes, waaruit blijkt dat de helft van de Duitsers de wijsheid van de Atomausstieg inmiddels in twijfel trekt. Binnen de – toch al door tweestrijd geplaagde – SPD groeit het onbehagen over het besluit van de rood-groene coalitie. Partijveteraan Erhard Eppler (81) heeft er onlangs voor gepleit de nieuwere kerncentrales nog even in bedrijf te houden – mits het streven naar ‘denuclearisering’ in de Grondwet wordt opgenomen.

Al deze bewegingen hebben ertoe geleid dat de voorstanders van kernenergie hun nek weer durven uit te steken. Over de bouw van nieuwe kerncentrales wordt weliswaar nog niet gesproken, maar de verwachting is dat dit niet lang meer zal duren.

Omgekeerd stammen de argumenten van de atoomopponenten, zo smaalde een CDU’er, ‘uit de tijd dat olie nog 10 dollar per vat kostte en Tsjernobyl volgens de Duitsers nog binnen de eigen grenzen lag’. De kans op ongelukken? Het onopgeloste probleem van het nucleaire afval? De dreigende uraniumschaarste? Op de Duitsers maakt het allemaal steeds minder indruk. Tijdens de Bondsdagverkiezingen zal blijken in hoeverre CDU en CSU hiervan kunnen profiteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden