'Nucleaire' orkaan Irma op weg naar Miami: 'U wilt hier niet zijn'

Orkaan Irma, die de afgelopen dagen enorme vernielingen heeft aangericht op een reeks Caribische eilanden, lijkt iets in kracht af te nemen. De orkaan trok zaterdagochtend over de Camagüey-eilandengroep langs de noordkust van Cuba. Volgens de eerste berichten is de schade minder dan gevreesd.

Irma raast over de Bahama's Beeld ap

Er werden windsnelheden gemeten van maximaal 240 kilometer per uur, aanzienlijk minder dan het extreme geweld waardoor Sint-Maarten en enkele andere eilanden eerder deze week werden getroffen. Daar bedroegen de windsnelheden soms 350 kilometer per uur.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is Irma afgenomen tot een orkaan van de vierde categorie, maar het is mogelijk dat ze weer in kracht toeneemt boven zee, terwijl ze afstormt op het zuiden van Florida. Daar hebben 5,6 miljoen mensen opdracht gekregen hun huizen te verlaten en zich uit de voeten te maken. Verwacht wordt dat de orkaan zondag Florida zal bereiken.

Uit voorzorg hadden ook de Cubaanse autoriteiten een miljoen mensen uit de kuststrook geëvacueerd. Tienduizenden toeristen moesten hun koffers pakken. Het is nog onduidelijk hoe zwaar de schade is voor de toeristenindustrie: de hotels langs de kust vormen een belangrijke inkomstenbron voor Cuba.

Ondertussen maken de bewoners van Sint-Maarten en andere zwaar getroffen eilanden zich op voor een nieuwe orkaan, José, die het pad van Irma volgt. José is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan van categorie 4, de op een na zwaarste categorie. Helikopters van de Nederlandse marine wierpen zaterdag pamfletten uit boven Sint-Maarten waarin de bevolking werd opgeroepen dekking te zoeken voor de naderende orkaan.

Hulp in de regio

De Nederlandse krijgsmacht, de kustwacht en het Rode Kruis zijn met groot materieel actief in Sint-Maarten na de orkaan Irma. Op Saba en Sint-Eustatius is ook hulp, maar de schade op die eilanden is veel kleiner. Een overzicht van de hulp aan het gebied.
- Koninklijke Marine: Patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan brengen spullen en militairen.
- Koninklijke Luchtmacht: Een KDC-10 en een Boeing C-17 Globemaster III brengen goederen en militairen van Vliegbasis Eindhoven naar Curaçao, twee C-130 Hercules-toestellen worden ingezet om ze vervolgens naar Sint-Maarten te brengen.
- Koninklijke Landmacht: De 11 Geniecompagnie van de 11 Luchtmobiele Brigade helpt bij het opruimen van puin en het repareren van beschadigde gebouwen.
- Korps Mariniers: Ongeveer honderd mariniers moeten hulp verlenen en de orde handhaven.
- Koninklijke Marechaussee: Enkele tientallen marechaussees helpen om de orde te handhaven.
- Kustwacht: Een schip, de Poema, helpt om hulpgoederen bij Sint-Maarten aan land te brengen. Daarnaast wordt een Kustwachtvliegtuig gebruikt om militairen van Curaçao naar Sint-Maarten te brengen.

Irma, die categorie 5 kracht had toen zij Sint-Maarten trof, heeft 19 dodelijke slachtoffers gemaakt op de Caribische eilanden en voor miljarden aan verwoestingen aangericht. Alleen al op het Franse deel van Sint-Maarten wordt de schade op een miljard euro geschat.

Hoewel de orkaan nu iets in kracht lijkt te zijn afgenomen, waarschuwt het Hurricane Center dat Irma nog steeds 'uiterst gevaarlijk' is. Gevreesd wordt dat de orkaan grote delen van Miami en omgeving onder water zal zetten. Als de orkaan bij vloed aan land komt, kan het water wel 4 meter stijgen. 'Dit is een nucleaire orkaan', waarschuwde burgemeester Philip Levine van Miami Beach. 'Ik vraag u: verlaat Miami Beach alstublieft. U wilt hier niet zijn.'

Velen hebben gehoor gegeven aan de waarschuwingen. De stranden liggen er verlaten bij. Op de snelwegen naar het noorden staan enorme files. Veel pompstations langs de route zijn door hun benzine heen. Ook allerlei winkelbedrijven hebben hun deuren gesloten. Verwacht wordt dat de stroom zal uitvallen wanneer Irma over het gebied raast. De autoriteiten houden er rekening mee dat de inwoners dagen zonder water zullen komen te zitten.

Hoe zat het ook alweer met de eilanden?

Lees hier meer over 'Irma'

Orkanen geven Trump kans zich te laten zien als 'trooster der natie'
Voor de tweede keer in korte tijd krijgen de Verenigde Staten een enorme orkaan voor de kiezen. President Trump lijkt in zijn element. Maar Irma wordt een andere ramp dan Harvey.

Mondjesmaat komt de noodhulp op gang. Intussen koerst Irma - nog altijd met vernietigende kracht - af op Cuba en Florida. Volg de laatste ontwikkelingen rond het Caribische stormweer in ons liveblog.

Irma was zes uur lang de meesteres op Sint Maarten. 'It's the fucking apocalypse'. Lees hier de indrukwekkende reportage van onze correspondent Kees Broere (+)

Sheila Sitalsing: 'Tegen Irma is geen orkaanbestendige scharnier bestand. Of verzekeringspremie' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.