Nucleair Zweden

Afgelopen week koos het Zweedse parlement met minieme meerderheid voor een nucleaire toekomst. De huidige tien reactoren in Zweden mogen op termijn op dezelfde drie locaties worden vervangen door tien nieuwe....

Het Zweedse besluit kan worden gezien als een triomf voor de nucleaire sector. Sinds de kernramp in Tsjernobyl in 1986 is het nauwelijks mogelijk gebleken de bouw van nieuwe kernreactoren te bespreken, laat staan te realiseren. Dat is nu veranderd. Geheel onverwacht heeft deze omslag zich overigens niet voltrokken. Al jaren is er internationaal sprake van een voorzichtige nucleaire revival, mede ingegeven door de klimaatcrisis, slinkende brandstofreserves en een behoefte aan diversificatie. Tot nog toe manifesteerde de heropleving zich vooral op papier. Nu gaat er wellicht echt gebouwd worden.

Opmerkelijk daarbij is dat de argumenten voor en tegen kernenergie niet zijn veranderd. Kernenergie is niet duurzaam, want uraniumreserves zijn eindig. Maar kernenergie geeft minder uitstoot van CO2. Kernenergie zadelt generaties met gevaarlijk afval op. Kerncentrales kosten miljarden die beter in echt duurzame energie kunnen worden gestoken. Kernsplijting blijft, ondanks geavanceerdere technologie, riskant. En kerntechnologie kan uitlopen op kernwapens.

Wat gaandeweg lijkt te veranderen, is de weging van die argumenten, ook in Nederland. Het aantal tegenstanders lijkt geleidelijk te slinken, mogelijk door een groeiend gevoel van urgentie dat kolen en olie niet voor de eeuwigheid kunnen zijn.

Toch is de Zweedse nucleaire doorbraak ook typisch voor de Zweedse situatie. Het land draait al decennia voor de helft op eigen atoomstroom, waarmee ondanks alle bedenkingen kerncentrales er toch een realiteit zijn. Continuering daarvan heeft ook een maatschappelijk en economisch belang. Dat de Zweden tegelijk de uitbreiding van het aantal kerncentrales uitsluiten, is veelzeggend. Kennelijk zijn zelfs in een nucleaire natie meer kerncentrales niet vanzelfsprekend.

In Nederland komt kernenergie bijna zeker ook weer aan de orde, nu het politieke moratorium van het vorige kabinet vervalt. Ondanks de nucleaire revival kan vervanging van de centrale in Borssele daarbij voorlopig het enige zijn waarover te praten valt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden