Nuchtere Kees doet wonderen voor Feyenoord

De 'rood-blauwe krijgers' staakten hun gezang, trokken hun truien en jassen weer aan en sjokten verslagen naar de metrohalte Dynamo....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

MOSKOU

Arie Haan had zijn spelers zo veel ontzag voor Feyenoords eerste tegenstander in de UEFA Cup aangepraat, dat de Rotterdammers gisteravond lange tijd omzichtig manoeuvreerden op de vette klei in het aftandse Dynamo-stadion. Die voorzichtigheid bleek niet geboden en in de tweede helft zette Feyenoord de zaken resoluut naar zijn hand. Een perspectiefrijke overwinning van 1-0 was het gevolg, dankzij een gave treffer van een debutant in het Europese cupvoetbal.

Invaller Vos leidde de vlotte uitval in, uitblinker Larsson schoof de bal door naar de rechter flank waar Van Wonderen het op een lopen had gezet. De middenvelder sneed juist op tijd naar binnen en tegen zijn diagonale schot had doelman Tiapoesjkin geen verweer.

'Kees doet wonderen', zong het handjevol meegereisde Feyenoord-fans. Hij komt van NAC, via NEC, de 27-jarige Van Wonderen en speelt pas vijf jaar voetbal om den brode. Hij is een stille kracht op het middenveld van Feyenoord waar hij met zijn tanige lijf nuttig werk verricht, zonder op te vallen.

Als hij, zoals gisteravond in Moskou, een keer in de schijnwerpers stapt, blijft hij nuchter. Kees van Wonderen, de matchwinner toch, deed na Feyenoords verdiende zege op CSKA, kalm zijn verhaal. Hij vond het maar 'grauw en grijs' in de Russische hoofdstad. 'Ik heb het hier niet naar mijn zin. Het is eten, slapen, spelen en wegwezen.'

Van Wonderen moest zijn best doen om trots te zijn op de snelle vlucht die zijn carrière heeft genomen. Net zoals het hem moeite had gekost zich optimaal te motiveren voor een Europa Cup-wedstrijd tegen een troosteloos decor.

Hooguit vijfduizend Moskovieten waren de betonnen bak van Dynamo binnengedruppeld. De gestage emigratie van talenten en vedetten heeft de interesse voor het Russische voetbal schrikbarend doen afnemen. Bovendien hield het treurige weer en late aanvangstijdstip (negen uur plaatselijke tijd) veel liefhebbers thuis. Na elven 's avonds is men in de straten van Moskou lijf en leden tegenwoordig niet meer zeker.

Trainer Haan vond het wel zo prettig dat zijn niet al te ervaren elftal een proeve van bekwaamheid in een vol stadion bleef bespaard. 'Want daar had een aantal van die jonge snuiters knap nerveus van kunnen woren. In een armoedige ambiance zoals we die hier troffen, raakt niemand geïmponeerd.'

Een paar vakken soldaten in stemmig Oostblok-grijs, wat gewoon volk en zelfs de dappere lawaaimakers van het rood-blauwe aanhangerschap konden CSKA Moskou niet tot grootse daden inspireren. De club van het voormalige Rode Leger viel aan omdat het mocht van Feyenoord en verschafte zich één uitgespeelde kans.

Halverwege de eerste helft kon Gerassimov na een onachtzaamheid van de Argentijnse middenvelder Sanchez op links uitbreken. Zijn wippertje werd door De Goey half gekeerd waarna Feyenoords tweede Argentijn, de sterk spelende linksback Graff, voor opruiming moest zorgen.

De als hangende linksbuiten spelende Gerassimov was Feyenoords enige plaaggeest die tot tien minuten na rust in staat was stootjes uit te delen. Henk Fräser wist niet goed raad met zijn rappe, kleine opponent en het wekte dan ook bevreemding dat Haan pas na de doelwisseling besloot reserve Boateng aan Gerassimov te koppelen.

De Belg Claeys werd naar de kant gehaald omdat hij, nota bene met een gele kaart op zak, opzichtige overtredingen bleef maken en Fräser stelde zich op in het hart van de verdediging.

Vanaf dat moment controleerde Feyenoord de partij en Haan zag een minuut of twintig lang het voetbal dat hij voor ogen heeft. De bal werd zorgvuldig rondgespeeld en diep wanneer de mogelijkheid daar was. Feyenoord trof het niet dat Taument weer eens in hopeloze doen was, want daardoor kreeg Larsson het wel erg druk. Maar de Zweed, die een erbarmelijk seizoen achter de rug heeft, kon in Moskou veel meer dan zich ijverig tonen. Hij won zelfs aan de lopende band luchtduels van zijn twee koppen grotere bewaker Minko.

Haan had verwacht dat zijn verdediging met hoge ballen zou worden bestookt, maar de lange mannen van CSKA bleven achterin. Vandaar dat Feyenoord na het aan banden leggen van Gerassimov en het incasseren van gele kaarten voor Larsson, Van Gastel, Claeys en Fräser, niets meer had te duchten en rustig op zoek kon naar de treffer die de return tot een formaliteit zou maken.

De goal van Van Wonderen mocht zelfs de fanatiekste aanhangers van CSKA ontmoedigen, Aleksandr Tarkhanov hield de moed er in. De verliezende coach droeg de absentie van zijn geblesseerde middenvelders Kochlov, een Russische international, en Gasjkin als excuus aan en wees op het verleden.

'Hebben wij niet AS Roma en Barcelona uitgeschakeld met overwinningen in uitwedstrijden?', luidde zijn retorische vraag. Inderdaad, maar die stunts dateren uit het begin van de jaren negentig toen de exodus van Russische voetbalkwaliteit nog maar nauwelijks op gang was gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden