Nuchter design is in opmars

Dit weekeinde worden de Dutch Design Awards uitgereikt. Uit de nominaties blijkt dat ontwerpers inhaken op de actualiteit.

Jeroen Junte
De Ground Fridge Beeld Jeroen Junte
De Ground FridgeBeeld Jeroen Junte

Het maatschappelijk bewustzijn van ontwerpers is groeiende - dat blijkt uit de nominaties voor de Dutch Design Awards. Deze jaarlijkse designprijzen in zes categorieën (Mode, Research, Product, Leefomgeving, Communicatie, Dienstverlening en de Beste Talent) worden zaterdag 24 oktober uitgereikt in Eindhoven - als afsluiting van de Dutch Design Week. Veel nominaties haken in op actuele vraagstukken als migratie, zorg en onderwijs. Opvallend is de daadkrachtige, soms zelfs nuchtere aanpak.

Het Rotterdamse architectenbureau Schilder Scholte realiseerde op het platteland van Bangladesh een ambachtsschool waar zowel de kastelozen als hun kinderen praktijkonderwijs krijgen. Het duurzame gebouwtje is bovendien gemaakt van lokale materialen. Deze school is geen visionaire proefballon, maar emancipeert een achtergestelde groep.

Kritische en kunstzinnige concepten

Al even praktisch is de Ambulance Drone. In levensbedreigende situaties - als een hartinfarct - kan deze vliegende EHBO-kit aan de hand van de coördinaten van de gsm-noodoproep razendsnel een defibrillator afleveren.

Tegelijkertijd blijft het wezenskenmerk van Dutch Design in tact: het vormgeven van kritische en kunstzinnige concepten. Ook zijn radicale keuzen voor Nederlandse ontwerpen onverminderd een krachtig wapen. Het modecollectief Maison The Faux promoveert bij haar modeshows backstage tot catwalk. Visagie, omkleden, doorloop - het is allemaal zichtbaar voor publiek.

De expositie van de Dutch Design Awards met alle genomineerde ontwerpen is dit weekeinde nog te zien op het Strijp-S in Eindhoven.

Circus Engelbregt

Medicijnfabriek -Research

De Medicijnfabriek is eigenlijk een workshop waarbij in het wild groeiende planten worden onderzocht op geneeskrachtige eigenschappen. Deelnemers kunnen tijdens een 'inloopspreekuur' hun eigen lichaam verkennen. Daarna plukken ze op gevoel planten (in een park of stadszoom) waarvan medicinale eigenschappen worden vermoed. Experts voeren testen uit en verwerken het geplukte eventueel tot een zalfje of een pil. De Medicijnfabriek wil ook intuïtie en emotie een plaats geven in de gezondheidszorg, zegt kunstenaar Martijn Engelbregt, initiator van het project.

Medicijnfabriek Beeld Iris Heuvelink
MedicijnfabriekBeeld Iris Heuvelink

Floris Schoonderbeek

Ground Fridge - Product

De Ground Fridge is een kunststof container die wordt ingegraven. Gekoeld door de aarde heeft de donkere kelder het hele jaar door een constante temperatuur van 10 tot 12 graden Celsius. Daardoor is deze reusachtige en duurzame koelkast uitermate geschikt voor het bewaren van voedsel. De toevoer van verse lucht en het reguleren van de vochtigheid kan op afstand worden geregeld met een app. Een eeuwenoude koeltechniek krijgt zo nieuwe relevantie. Daarbij biedt de Ground Fridge door zijn enorme capaciteit de mogelijkheid om collectief en dus goedkoop voedsel in te kopen.

Moodbuilders

Heijmans ONE - Leefomgeving

Heijmans ONE is een flexibele en duurzame woonunit ontwikkeld door Moodbuilders, een bedrijf van architect Tim van der Grinten. Het is een prefabeenpersoonshuis met zonnepanelen dat snel wordt gebouwd en eenvoudig is te koppelen aan het water- en elektriciteitsnet. De Heijmans ONE is geschikt voor braakliggende bouwkavels. Het huisje kan makkelijk worden verplaatst. Naast dit tijdelijk hergebruik van spaarzame bouwgrond biedt de Heijmans ONE met een huur net boven de sociale huurgrens ook ruimte in de vastgelopen woningmarkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden