Nuance terug in debat

Commissie-Sorgdrager wijst wielrennen de weg naar cultuurverandering.


Zelden zal een onderzoekscommissie met zo'n duidelijke boodschap op pad zijn gestuurd. Al bij haar installatie wist de Commissie Anti-Doping Aanpak welke kant het op moest met het wielrennen: weg met de doping, om te beginnen uit Nederland.


Toch werd er maandag, bij de presentatie van het rapport, allereerst teruggeblikt. Het massale gebruik van stimulantia in de afgelopen periode trok de meeste aandacht.


Minstens zo interessant zijn echter de aanbevelingen voor een betere toekomst. De insider zal er allicht niet van opkijken, maar ook daarvoor geldt: goed dat deskundige en nuchtere buitenstaanders zoiets in samenhang brengen.


Terecht plaatst de commissie kanttekeningen bij het management van wielerploegen. Bij Rabobank bijvoorbeeld was de ploegarts lange tijd leidend. Hij begeleidde de toprenners in de opbouw van een seizoen. Medische begeleiding werd daarin een rekbaar begrip.


Maar de nadruk leggen Sorgdrager en de andere commissieleden op cultuurverandering. Al bij de eerste omwenteling van het wiel moet de jeugd ervan doordrongen zijn dat doping het persoonlijke en collectieve belang schaadt. Daarbij is het vooral goed om te lezen dat de nuance weer terugkeert in het debat. De boodschap is niet zo ferm als de naam van de commissie deed vrezen.


Aanpak van doping is daarbij ook niet gebaat. Kijk naar andere landen waar justitie en politie een rol spelen in de opsporing. Het criminaliseert gedrag dat niet crimineel is. Bovendien helpt het niet. Zie de recente dopinggevallen in de Ronde van Italië. Als dit rapport geen papier blijft, staat het Nederlandse wielrennen er een stuk florissanter voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden