'Nu wordt het kritisch'

Frank van der Linden (39), doctorandus in de informatica, werd begin 2002 ontslagen bij Worldcom. Na een zomer in Griekenland hoopte hij direct aan de slag te kunnen....

Pieter Klok

'Idacht: we zitten de ellende uit in Griekenland. Als ik terugkom, is de markt beter, maar het is alleen maar erger geworden.

'Een baan zoeken kost veel tijd. Ik ben er zeker vijf uur per dag mee bezig. De 15de moet ik zicht hebben op een baan, want ik ben snel aan het interen op mijn geld. Volgende week is de limiet van mijn reserves bereikt.

'Er móet vraag zijn naar mijn gespecialiseerde kennis. Ik weet alles van UNIX-servers en heb daarbij een brok ervaring in projectmanagement, maar ik solliciteer inmiddels ook op functies waarvan ik denk: dit is niet echt mijn droombaan, ik kan veel meer dan dat.

'Ik heb een hele map met brieven opgebouwd. Mijn cv ligt bij veertig bedrijven. Ik heb twee vacatures gezien bij Wanadoo en Multikabel. Multikabel heeft me een jaar geleden nog benaderd voor een functie, maar toen hadden we al besloten naar Griekenland te gaan.

'Ik schrijf iedereen aan, tot en met de verste kennissen. Dan ga ik een biertje met ze drinken om tegelijkertijd poolshoogte te nemen van de situatie bij hun bedrijf. Daar is tot nu toe het meest uitgekomen.

'Mijn vriendin zit met haar bedrijfje nog steeds in de opstartfase. Als ik een goede IT-functie heb, kan ik haar makkelijk steunen. Nu wordt het kritisch. Desnoods moet zij er ook naast gaan werken. We roeien wel tegen de stroom in, maar af en toe moet je wat durven.

'Nee. Ik ga geen bijstandsuitkering aanvragen. Voor je het weet sta je in je onderbroek om te vertellen wat je allemaal op je rekening hebt staan. Daar heb ik helemaal geen zin in. Dan ga ik nog liever zwart werken.

'Het wordt nu wel spannend. Mijn eisen heb ik al flink naar beneden geschroefd. Als ze nu zeggen: we nemen je aan als freelancer dan zeg ik prima. Met mijn looneis zit ik afhankelijk van de functie soms al duizend euro lager, dan ik bij Worldcom verdiende. Ik ga nu alles aanpakken. Misschien dat ik drie dagen in de horeca ga werken. Dan kan ik net rondkomen en heb ik vier dagen om te solliciteren.

'Het kost wel eens wat moeite om me te blijven motiveren. Ik probeer met alle macht het dagelijks ritme vast te houden. We hebben een gekke generatie gekweekt de afgelopen acht jaar. De twintigers en dertigers hebben heel veel zelfvertrouwen, omdat ze zoveel geld hebben gezien. Ik heb misschien ook wel erg veel zelfvertrouwen gehad.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden