Nu vredesonderhandelingen

FOKKE OBBEMA

Het diplomatieke succes in Syrië verdient een vervolg.

Na een jarenlange impasse is de VN-Veiligheidsraad eindelijk tot een resolutie over Syrië in staat gebleken. Het doel ervan, de ontmanteling van de chemische wapens van president Assad, kan alleen maar worden toegejuicht, net als de diplomatieke doorbraak zelf. Maar dit succes moet ook worden gerelativeerd - de burgeroorlog gaat onverminderd door.

Het diplomatieke succes bleek mogelijk na zware Amerikaanse druk om militair in te grijpen buiten de Veiligheidsraad om. Het Russisch-Amerikaanse overleg dat daarvan het gevolg was, legde het fundament voor de nu aangenomen resolutie. Alle deelnemers aan het overleg claimen hun deel van dit succes. Maar voor de Syrische bevolking maakt de resolutie nauwelijks praktisch verschil. Zeldzame aanvallen met chemische wapens mogen dan van de baan zijn, verder is de strijd nog even hard en uitzichtloos.

Ook staat nog te bezien of het gebruik van chemische wapens nu echt van de baan is. Experts twijfelen aan de praktische uitvoerbaarheid van de plannen. Bovendien kan het Syrische regime zelf, of een deel van het leger, besluiten ze te saboteren. Voor een sanctie in de vorm van militair ingrijpen is dan een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad nodig. De westerse landen wilden dat nu al als stok achter de deur, maar Rusland heeft zich daar met succes tegen verzet en zal dat ook blijven doen. Vinden westerse landen een militaire actie tegen Syrië op enig moment gerechtvaardigd, dan kan het daar niet van komen, althans niet binnen het VN-kader.

Die westerse machteloosheid geldt ook de burgeroorlog. De Al-Qaida aanhang onder de rebellen groeit, menen westerse inlichtingendiensten, wat de westerse twijfel om de opstandelingen te steunen vergroot. Rusland heeft altijd al gewaarschuwd voor het fundamentalisme van de rebellen.

Het is nu aan Russen en Amerikanen een vervolg te geven aan dit diplomatieke succes. Onderhandelingen over vrede waarbij alle partijen betrokken zijn, vormen de voornaamste hoop die het Westen momenteel mag koesteren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden