Nu Unilever binnen is, staat in Den Haag opnieuw de dividendbelasting ter discussie

Nu Unilever tot vreugde van premier Rutte voor Rotterdam heeft gekozen kan het kabinet wat de linkse oppositie betreft afzien van het schrappen van de dividendbelasting. Die maatregel, voorzien voor 2020, speelde volgens Unilever geen rol bij zijn besluit. Bovendien levert de keuze van de multinational voor Rotterdam nul extra banen op, concluderen de partijleiders van GroenLinks, SP en PvdA. Daarmee, zo stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver, 'valt het laatste argument voor afschaffen van de dividendbelasting weg'.

Een exterieur van het kantoor van Unilever N.V. aan het Rotterdamse Weena.Beeld ANP

Die veelbekritiseerde maatregel, die vorig jaar in geen enkel verkiezingsprogramma stond, heeft als gevolg dat de schatkist 1,4 miljard euro belastinginkomsten misloopt. Geld dat de oppositie aan tal van andere zaken zou willen spenderen - wensen die bij elkaar opgeteld overigens een veelvoud van die 1,4 miljard euro kosten. Een uiterst opgetogen premier Mark Rutte liet donderdag weten de dividendbelasting nog steeds te willen schrappen. 'We doen dit niet alleen vanwege Unilever', zei hij tegen de NOS. 'We willen zo veel mogelijk hoofdkantoren naar Nederland halen.'

Met het eerste deel van die uitspraak legt Rutte de link tussen het besluit van de Nederlands-Britse multinational en het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen. Dat die 15 procent belasting, die bedrijven betalen over het dividend dat ze aan hun aandeelhouders uitkeren, in het regeerakkoord terechtkwam, was het resultaat van een langdurige lobby van multinationals die zich op het juiste moment in de formatie wisten te mengen. Werkgeversvoorman Hans de Boer noemt de keuze van Unilever voor Rotterdam dan ook 'een prachtige opsteker voor afschaffing van de dividendbelasting'.

Premier Rutte verbond zich persoonlijk aan die maatregel. 'Tot in mijn diepste vezels', zei hij in november vorig jaar bij het eerste debat met zijn derde kabinet, 'voel ik dat het verdwijnen van de dividendbelasting nodig is om internationale bedrijven naar Nederland te lokken en Nederlandse multinationals hier te houden.' Van Unilever was toen al bekend dat het van de twee hoofdkantoren in Rotterdam en Londen er één wilde maken. Bovendien speelde in de beeldvorming mee dat Rutte jarenlang als personeelschef bij de multinational werkte.

De linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA verenigden zich in hun felle verzet tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Ook de fractie van coalitiepartij D66 in de Eerste Kamer zegt er grote moeite mee te hebben. Daarmee dreigt het kabinet geen meerderheid te hebben in de senaat als de afschaffing daar behandeld wordt, mogelijk pas volgend jaar.

Bij een keuze van Unilever voor Londen was de conclusie van de linkse oppositie vermoedelijk geweest dat afschaffing van de dividendbelasting niets oplevert. Hetzelfde menen GroenLinks, SP en PvdA nu Unilever voor Rotterdam kiest, maar het aantal banen in Nederland nauwelijks uitbreidt. 'Nederland is 1,4 miljard armer en geen extra banen rijker', stelt Klaver.

Premier Rutte bestrijdt dat. Volgens hem levert de komst van het hoofdkantoor 'in de ring eromheen' veel werkgelegenheid op voor het mkb. 'Er is een hele toeleveringsindustrie: juridisch advies, financieel advies.' Was de keuze op Londen gevallen, 'dan zouden er heel veel banen verloren zijn gegaan'. De premier is 'heel blij' dat zijn voormalige werkgever - 'een prachtbedrijf dat voorop loopt in die grote transitie die de wereld op het gebied van klimaat doormaakt' - voor Nederland kiest. 'Dat een paar van de allergrootste bedrijven ter wereld hier gevestigd zijn - Shell, Unilever, Philips, Akzo - dat maakt ons natuurlijk tot een bijzonder land.'

Unilever kiest voor Rotterdam als locatie voor het hoofdkantoor. Dat heeft de Brits-Nederlandse multinational vanochtend bekendgemaakt. De keuze voor Nederland is een opsteker voor premier Rutte en een klap voor zijn Britse collega Theresa May, maar extra banen levert het hoofdkantoor van de voedings- en verzorgingsmiddelen-multinational in Rotterdam niet of nauwelijks op.

Vier redenen waarom vooral Rutte opgelucht kan ademhalen na Unilevers keuze
Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft minstens vier redenen waarom hij enigszins opgelucht kan ademhalen nu Unilever Rotterdam verkiest boven Londen. Niet vanwege een overwinning, maar omdat een nederlaag is afgewend. Politiek en symboliek gaan hand-in-hand.

Rondgang: Hebben we Unilevers keuze voor Rotterdam nou wel of niet te danken aan de Brexit?
Dankzij Brexit of niet? De beslissing van Unilever om na bijna een eeuw het hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen, is in het Verenigd Koninkrijk meteen onderdeel geworden van de voortdurende Brexit-discussie. Dat zowel premier Theresa May als de multinational zelf benadrukken dat de Britse beslissing om de Europese Unie te verlaten er níets mee te maken heeft, doet daar niets aan af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden