Nu te lezen op het Internet: het vorige regeerakkoord

Wie nieuwsgierig is naar het regeerakkoord, zal op Internet vergeefs meer informatie zoeken. Overheid en politiek weten met het nieuwe medium slecht raad, concludeert Monique van Dusseldorp....

ER IS een regeerakkoord - na maanden onderhandelen waarbij het publiek slechts zeer summier werd geïnformeerd. Snel op zoek naar de tekst dus, want de analyses in krant, en op radio en televisie moeten het om wille van tijd en ruimtegebrek doen met samenvattingen.

In Den Haag en omstreken loopt jan en alleman met een flink pak papier onder de arm, klaar om te spitten naar de consequenties voor de eigen bedrijfstak. De rest van Nederland wil echter ook inzicht in wat de formateurs bekokstoofd hebben - en gelukkig hebben we daarvoor alweer jaren het Internet tot onze beschikking, een perfect medium voor de bliksemsnelle en haast kosteloze weergave van grote hoeveelheden tekst, onmiddellijk beschikbaar voor eenieder die daarin is geïnteresseerd.

Eerst maar eens naar onze volksvertegenwoordiging, toch niet de meest onlogische plek. De site van de Tweede Kamer op Internet is echter een trieste zaak. De vormgeving sluit sommige burgers uit: door het gebruik van kleine letters, weinig contrast, en tekstjes die verticaal geschreven zijn worden ouderen en slechtzienden buitengesloten.

De navigatie is ook niet gericht op het zo snel mogelijk bieden van de gezochte informatie, of op het bieden van hulp aan onervaren Internetgebruikers. Het meest recente persbericht is van 25 Juni, het internationale gedeelte biedt geen informatie in het Turks en Marokkaans, maar in Engels, Frans, Spaans en Duits.

Bij het overzicht van recente stukken, nog niet gedrukt en in conceptvorm, daar zal het concept regeerakkoord toch wel staan? Nee dus. Gelukkig is er een zoekfunctie. Zoeken met de term regeerakkoord levert als eerste een verwijzing op naar het Beheersplan voor de Rijkswateren (7 juli). De bijlagen daarvan zijn overigens niet electronisch beschikbaar.

De Rijksvoorlichtingsdienst dan? Wie uiteindelijk Postbus 51 vindt, stuit op een veelbelovende 'persdienst per electronische post'. Geen regeerakkoord te bekennen. De afdeling actueel van het ministerie voor Binnenlandse Zaken op Internet? Niets.

De Staatscourant wellicht? Op de site is slechts een selectie van de krant van de vorige dag te bezichtigen.

De politieke partijen dan? De sites van VVD en CDA zijn zelf op reces, Groenlinks opent 'nieuws' met berichten van eind mei, bij D66 hebben ze vanochtend pas gehoord dat Van Mierlo weggaat, bij de PvdA verwijst 'actueel' nog naar informatie over de verkiezingen, al levert de Engelstalige searchengine in ieder geval het vorige regeerakkoord op.

Degene die uiteindelijk maar de RVD belt en vraagt om toezending per e-mail van de concept-tekst, krijgt te horen dat dit helaas niet mogelijk is: dat zijn toch veel te veel pagina's! Tijd dat men wat scholieren in dienst neemt die weten wat een Zip-file is. . .

Het Internet kan grote hoeveelheden informatie in korte tijd beschikbaar stellen aan grote groepen mensen. Dit schept verplichtingen voor de overheid ten aanzien van informatie die van en voor iedereen is, zoals het regeerakkoord.

Internet biedt niet alleen de mogelijkheid om de kale tekst te presenteren, maar ook om links te leggen met vroegere akkoorden, financiële informatie, partijstandpunten en commentaar van verschillende groepen en reacties van betrokken politici die nu verspreid over verschillende bronnen op het net staan.

Een regeerakkoord op die manier gepresenteerd kan lesmateriaal zijn voor elke burger. Als de RVD het niet doet, het parlement niet, de Staatsdrukkerij niet, de publieke omroep niet en de andere media ook niet, wie moet het dan doen?

Misschien moeten we eens een briefje schrijven aan de koningin. Wat is haar e-mail adres eigenlijk?

Monique van Dusseldorp is werkzaam bij een internetbedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden