Nu te koop: leen.eu, voorheen van DSB

AMSTERDAM - De domeinnamen van de voormalige DSB Bank en DSB Beheer gaan onder de hamer. Het veilinghuis Sedo zal ze online proberen te verkopen. De opbrengst moet in de boedel stromen van de ruim drie jaar geleden gefaillieerde bank.


Het gaat om namen als stadion.nl, museum.eu, hypotheken.eu en leen.eu. Domeinnamen kunnen veel geld opbrengen. Zo verkocht Sedo ooit voor 3 miljoen euro de naam loans.com en voor 892 duizend euro kredit.de. In Nederland veilde Sedo de naam seks.nl, die 200 duizend euro opbracht. De duurste domeinnaam ooit in Nederland geveild was vakantie.nl, met een opbrengst van 2,5 miljoen euro. Wereldwijd was sex.com het duurst: 13 miljoen dollar (9,6 miljoen euro). De minimumvraagprijs voor de DSB-domeinnamen is 99 euro per stuk.


De afwikkeling van het faillissement van de bank en houdstermaatschappij van Dirk Scheringa gaat volgens de curatoren nog jaren duren. De failliete bank heeft nog 117 duizend leningen uitstaan met een totale waarde van 5,4 miljard euro. Tot nu toe is er geen koper voor de leningenportefeuille.


Ook het splinternieuwe, onafgebouwde museum in Opmeer staat nog altijd te koop. De curatoren hebben alle eerdere biedingen afgewezen. Scheringa's schilderijencollectie is wel verkocht. De koper, de ondernemer Hans Melchers, gaat die onderbrengen in een nieuw museum in de Achterhoek.


Een probleem vormen de honderden rechtszaken en andere procedures met claims en tegenclaims rond het faillissement van deze bank in het najaar van 2009.


Volgens het laatste - vijftiende - faillissementsverslag zijn nu 9- van de 23 duizend zorgplichtclaims afgehandeld. Maar er komen telkens nieuwe claims en rechtszaken bij. Zo gingen toezichthouder AFM en accountant Ernst & Young begin deze maand in beroep tegen een uitspraak van de tuchtrechter voor accountants.


Afgelopen zomer hebben de curatoren bij Scheringa een schadeclaim ingediend van 20 miljoen euro. Scheringa heeft zelf ook juridische procedures aangespannen, onder meer tegen De Nederlandsche Bank.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden