Nu snel een huis kopen?

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Wat te doen als je een huis wilt kopen?

'Niemand heeft het in het vizier', zei premier Rutte in december nog tegen een Telegraaf-journalist toen die hem vroeg of er niet eens aan de hypotheekrenteaftrek getornd moest worden. VVD en CDA hebben een hervorming van de woningmarkt jarenlang tegengehouden. Vorige week bleken Ruttes H-woordbeloften toch van een houdbaarheidsdatum voorzien die inmiddels is verstreken. Ook het CDA vindt het bij nader inzien toch een goed idee de subsidie voor huiseigenaren aan te pakken.


De oppositie was daar al veel langer voorstander van. Gisteren schaarden D66, GroenLinks en ChristenUnie zich achter de woningmarkthervormingen uit de Catshuisplannen. De kans is dus groot dat die worden uitgevoerd.


Per 1 januari wordt de aftrek voor nieuwe hypotheken fors beperkt. Het fiscale voordeel geldt dan alleen nog voor annuïtaire en lineaire hypotheken, hypotheekvormen waarbij de huiseigenaar vanaf dag één begint met aflossen. Ook kunnen nieuwe huizenkopers straks minder lenen. De maximale hypotheek wordt op den duur beperkt tot 100 procent van de koopsom (nu is dat 106 procent). De 'kosten koper' moet de huizenkoper dan uit eigen zak financieren. Dat betekent dat er eerst gespaard moet worden om een huis te kunnen kopen.


Bestaande gevallen blijven echter volledig buiten schot. Wie al een spaar-, beleggings- of aflossingsvrije hypotheek heeft, behoudt de volledige aftrek en hoeft dus niet bang te zijn voor hogere maandlasten.


Dit plaatst mensen die een huis willen kopen voor een dilemma. Wat is wijsheid: nog vóór 1 januari toeslaan, zodat je 'bestaand geval' bent en nog dertig jaar volledige aftrek behoudt, of wachten tot volgend jaar, zodat je kunt profiteren van de versnelde prijsdaling die deze maatregel volgens de deskundigen ongetwijfeld zal veroorzaken?


Wat je ook beslist, handel niet overhaast, is het advies van de Vereniging Eigen Huis. 'Haastige spoed is in dit geval niet goed', zegt woordvoerder Hans André de la Porte. 'Bij het kopen van een huis moet niet alle aandacht naar geld uitgaan. Een huis koop je in de eerste plaats om te wonen. Mijn advies is: koop een huis dat bij je inkomen past, dus dat je ook kunt betalen zonder volledige aftrek en na inkomensverlies.'


De Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte zaak dat bestaande hypotheken worden ontzien, omdat de pijn van de woningmarkthervorming nu bijna helemaal bij starters terechtkomt. Dat maakt het erg verleidelijk om, als je toch al van plan bent een huis te kopen, dat voor 1 januari te doen.


Hoogleraar vastgoedwaardering Marc Francke sluit zich desondanks aan bij het advies van Eigen Huis. 'Je kunt er niet van uitgaan dat er na dit akkoord niets meer verandert. Misschien besluit het volgende kabinet alsnog bestaande gevallen wel aan te pakken.'


Eén reden om snel een huis te kopen is ondertussen weggevallen: de overdrachtsbelasting gaat op 1 juli niet omhoog. Het lage tarief van 2 procent blijft gehandhaafd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden