COLUMN

Nu positie Dieuwertje Blok ter discussie staat is gekte compleet

RTL stak op het laatste moment een stokje voor een kliekje kleurenpieten in Ik hou van Holland.

Daar waren ze: Pieterbazinnen zonder geverfde gezichten, met gebodypainte wiebelboezems Beeld
Daar waren ze: Pieterbazinnen zonder geverfde gezichten, met gebodypainte wiebelboezemsBeeld

In afwachting van Sinterklaas had Paul de Leeuw nog zó gewaarschuwd, vrijdag in zijn show Sint en De Leeuw. 'Met wat voor Piet hij ook binnenkomt, we gaan er geen commentaar op geven.' En daar waren ze: Pieterbazinnen zonder geverfde gezichten, met gebodypainte blote wiebelboezems. 'Je denkt, ik gooi het eens over een andere boeg,' zei hulpsinterklaas Hans Kesting over de witte tietenpieten. 'Je probeert eens wat.' De VARA wel.

Ook kijkcijferknaller Ik hou van Holland wilde met de tijd meegaan. Het programma zou het heerlijk avondje openen met gekleurde Pieten, tot Erland Galjaard daar op het allerlaatste moment een verdacht stokje voor stak. In een surrealistische persverklaring viel te lezen dat Piet van RTL dit jaar zijn vertrouwde uitdossing mocht aanhouden. Een kliek kleurpieten opvoeren sloot niet aan bij dat 'officiële standpunt'. Het was fout gegaan door een miscommunicatie richting het team van Ik hou van Holland, claimde de zender. 'Mocht op termijn de uitkomst van de brede maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet, dan zal RTL daarin volgen.' Had gezelligheidsdier Galjaard geconcludeerd meer vrienden dan vijanden van Zwarte Piet in de achterban te hebben? Zwichtte RTL voor kritiek uit de hoek van onder meer het sfeerbevorderende Facebookgezelschap Nederland mijn Vaderland? Er waren tenslotte dagenlang promo's met de verboden Pieten in kwestie uitgezonden. Nederland mijn Vaderland riep naar aanleiding van die promo's op om de Sinterklaasuitzending van Ik hou van Holland te boycotten in verband met 'landverraad'.

De Pieten hoefden zich niet af te schminken. Ze werden gewoon weggesneden uit de montage van het vooraf opgenomen programma, waarna Nederland mijn Vaderland triomfantelijk de overwinning vierde. Niet dat de strijd nu gestreden is. In tegendeel. Sinds afgelopen weekend staat er nóg een traditie op het spel. In een interview met het Algemeen Dagblad zei Ajé Boschhuizen, eindredacteur van het Sinterklaasjournaal (NTR), dat Piet in zijn programma voorlopig zwart blijft. Dieuwertje Blok daarentegen is haar rol als presentator niet zeker. 'Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur,' zei Blok in november in Trouw. 'Ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af.'

Kan Dieuwertje na deze uitspraak nog blijven? informeerde de AD-journalist. 'Dat weet ik nog niet', antwoordde Boschhuizen. 'Daar moeten we het, als alle drukte voorbij is, nog maar eens over hebben.' De drukte is voorbij, maar we kunnen rustig stellen dat de gekte compleet is nu de positie van Blok ter zwartepietdiscussie staat. Sinterklaasconferences van Javier Guzman ('Mijn grappen zijn soms net Syrische bootvluchtelingen. Ze komen niet allemaal even goed aan.') en Martijn Koning ('Weet je waar een piemel in moet? In Halina Reijn.') luidden zaterdagavond slechts een voorlopig staakt het vuren in. Ik kan niet wachten op de Andere Tijden-uitzending over de pietenhysterie, ergens in de verre toekomst. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dat pas echt lachen wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden