Nu pas krijgt De Hobbit het aanzien dat Tolkien wenste
Eindelijk krijgt De Hobbit het omslag dat de auteur wenste, 78 jaar geleden.
De zon en de draak wilde J.R.R. Tolkien graag rood hebben, maar dat vond zijn uitgever te begrotelijk worden. Dus verscheen de eerste druk van The Hobbit in 1937 wel met het door de auteur zelf getekende berglandschap voorop, maar niet in het door hem verlangde palet. Het omslag van de Nederlandse editie die in 1960 verscheen bij Het Spectrum stond nog verder af van Tolkiens ideaal. De lieve illustratie van ontwerper Kees Kelfkens - negen bepuntmutste dwergen in een roze vlak - hield elf drukken lang stand en werd nog in 2010 gebruikt voor de jubileumeditie bij Meulenhoff / Mynx.
Compact
Edities na 2012 kregen de veel duisterder scènes uit Peter Jacksons filmversie op de cover, zodat De Hobbit pas nu, bij de vijftigste druk, het aanzien krijgt dat Tolkien zich wenste, inclusief rode accenten en de door de schrijver getekende landkaarten van Midden-aarde. Het bijzondere formaat - een dikke gebonden pocket die in je jaszak past - werd overgenomen van de feesteditie waarmee uitgever HarperCollins de 75ste verjaardag van The Hobbit vierde.
In dezelfde compacte vorm verschijnen bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij het uitvoerig geannoteerde De avonturen van Tom Bombadil ( gedichten en proza) en Boer Gilles van Ham (oorspronkelijk een verhaal in de Spectrum-editie van Tolkiens Sprookjes), beide met omslagtekeningen van Pauline Baynes, Tolkiens favoriete illustratrice.
Streepjescode
De enige smet op deze aantrekkelijke pockets is de midden in de illustratie afgedrukte streepjescode achterop. Niet ideaal, vindt ook Marc van Biezen van Boekerij, maar wel de minste van alle kwaden. 'De code op een sticker drukken is nog erger. Je loopt kans dat de cover scheurt als je die verwijdert.' Bescheiden lichtpunt op De Hobbit: de kleur van de barcode rijmt met die van de draak en de zon.
J.R.R. Tolkien: De Hobbit. Omslag J.R.R. Tolkien/ HarperCollins. Boekerij; 50ste druk; euro 17,50.
undefined