Nu ook Schotland geteisterd door overstromingen

Na het noorden van Engeland wordt nu ook Schotland geplaagd door overstromingen. Afgelopen nacht moeten honderden inwoners van Aberdeenshire, een streek aan de Noordzeekust, hun huizen verlaten nadat de Don-rivier buiten haar oevers was getreden.

Patrick van IJzendoorn
Brandweerlieden kijken naar weggespoelde caravans. Beeld reuters
Brandweerlieden kijken naar weggespoelde caravans.Beeld reuters

Het vlieg- en treinverkeer is ontregeld, terwijl scholen hun deuren hebben gesloten. Eerder al had het Zuidwesten van Schotland te maken met overstromingen, na de natste december sinds mensenheugenis.

De watersnood raakt niet alleen gewone Schotten. Begin deze week werden de koninklijke tuinen van Balmoral Castle door de Dee-rivier weggespoeld, dit tot verdriet van kroonprins Charles zie ze sinds de dood van zijn grootmoeder heeft verzorgd. Charles heeft de afgelopen dagen huishoudens in het nabijgelegen Ballatar bezocht die zijn getroffen door het hoge water. Het kasteel zelf, het favoriete buitenhuis van de koningin is nog veilig, voorlopig.

De buurman van Hare Majesteit, de Baron van Abergeldie, zag zich genoodzaakt zijn 16e eeuwse kasteel te verlaten. Met man en macht wordt geprobeerd het historische bouwwerk van de ondergang te redden. De watersnood heeft tot kritiek geleid op de Scottish National Party die de afgelopen jaren heeft gesneden in waterkeringen. Soortgelijke kritiek klonk in Engeland op de regering van David Cameron.

Britten vragen hulp Nederland

De Britten hebben ondertussen hulp in Nederland gezocht. Twee jaar geleden waren er al Nederlandse bedrijven ingeschakeld om de onder water gelopen Somerset Levels leeg te pompen. Nu zal de aandacht meer uitgaan naar preventie. Later dit jaar zal er een overeenkomst worden getekend tussen Rijkswaterstaat en de Environment Agency, de instelling die ernstig onder vuur ligt wegens een laks beleid met betrekking tot de waterhuishouding.

Anders dan de Nederlanders hebben de Britten besloten om landbouwgebieden in lager gelegen gebieden te beschermen, in plaats van ze te offeren aan de rivieren. Het probleem is dat het Britse landschap, glooiend en natuurlijk, danig verschilt van het platte, gecultiveerde platteland in de Nederlandse polder. Wel zijn de Britten er inmiddels van overtuigd geraakt dat onderhoud van de rivieren, zoals baggeren, een noodzaak is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden