'Nu ook groot DNA-onderzoek in Zaanse moordzaak'

Het Openbaar Ministerie (OM) is bezig een groot DNA-verwantschapsonderzoek op te zetten inzake de moord op Milica van Doorn uit Zaandam. Dit meldt RTV Noord-Holland vandaag. Het meisje werd in juni 1992 vermoord.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De ouders van Milica laten RTV Noord-Holland weten opgelucht te zijn dat er een DNA-verwantschapsonderzoek komt. Juist vandaag is naar aanleiding van een soortgelijk onderzoek een verdachte aangehouden in de zaak-Vaatstra.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden riep in september 2012 per brief bijna 7300 mannen op om wangslijm af te staan in het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland. Volgens het OM zou dat 'de laatste en ultieme' poging zijn om de dader te vinden van de brute moord op Marianne Vaatstra op 1 mei 1999.

Zo'n onderzoek was jaren onmogelijk en kon pas in gang gezet worden na een wetswijziging per 1 april van dit jaar. Bij een DNA-verwantschapsonderzoek worden personen gevraagd genetisch materiaal af te staan. In de zaak-Vaatstra werd het materiaal vergeleken met het DNA dat op het lichaam van Marianne was gevonden en op een aansteker die ze bij zich had.

Bij een verwantschapsonderzoek hoeft een match niet direct hoeft te leiden naar de dader zelf. Het kan ook leiden naar een familielid van een eventuele dader. Politie en justitie weten dan beter in welke 'richting' verder te moeten zoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden