Nu onze 'geweldige' regering de btw gaat verhogen, zal de run op Duitsland alleen maar toenemen

De ingezonden brieven van woensdag 8 november.

Een supermarkt in Kranenburg, Duitsland. Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: nog vaker naar Duitsland

Ik heb 35 jaar gewerkt en heb sinds één jaar geen werk meer en ook geen uitkering. Mijn man en ik hebben 2 kinderen. De afgelopen jaren is alles alleen maar duurder geworden. Zorgverzekeringen, benzine, boodschappen, stroom, ozb-belasting, noem maar op. Terwijl we er niets bij gekregen hebben.

Wij moeten roeien met de riemen die wij hebben. Dat lukt het beste door veel inkopen in Duitsland te doen in plaats van in Nederland. Zoals een paar miljoen Nederlanders die in de grensstreek wonen dat ook doen. De Duitse overheid had in 2016 een overschot van 23,7 miljard euro, ik denk mede dankzij miljoenen Nederlandse burgers.

Nu onze 'geweldige' regering de btw gaat verhogen, zal de run op Duitsland alleen maar toenemen. Wij hebben niet het vooruitzicht dat wij meer in onze portemonnee krijgen. Onze regering belooft veel, maar neemt nog meer. Hierdoor zal ik in Duitsland op zoek gaan naar nog meer mogelijkheden om geld te sparen. Bijvoorbeeld naar een Duitse kapper en schoenmaker et cetera. Dat scheelt alweer.

Hoe dom kun je zijn als regering? Alhoewel, de rijken moeten natuurlijk nog rijker worden. De Duitser zou zeggen: 'Das ist der Sinn der Sache.' (Dat is juist de bedoeling.)

Erica Kuster, Braamt

Recht van opstand

Sabrina Corbellini en Margriet Hoogvliet, Groninger geleerden in de leescultuur, leiden aan een blikvernauwing die je wel vaker tegenkomt bij specialisten (O&D, 3 november). Alsof er buiten dat lezen geen kerkpolitieke context heeft bestaan en alsof Luther en Calvijn niet veel verder gingen dan Geert Grote en andere voorgangers.

Er zou nog lang, zeer lang in de volkstaal kunnen worden gelezen als het calvinisme zich niet ontpopt had tot een kerkelijk-politieke beweging, die het revolutionaire element van het 'recht van opstand' introduceerde tegen een 'goddeloze' overheid. Onder meer de jurist Jan Willem Sap heeft hierop gewezen in zijn instructieve boek Wegbereiders der revolutie. Calvinisme en de strijd om de democratische rechtsstaat. De kerk werd vooral in het calvinisme onderdeel van het gewone leven en was niet langer de centrale en dominante factor die ze in de Middeleeuwen nog was.

Daarmee droeg het calvinisme (ongewild) bij aan de secularisatie.

Wim Berkelaar, Vrije Universiteit

Luther

Het artikel 'Stop met herkauwen clichés over Reformatie' (O&D, 3 november) gaat voorbij aan de kern. Het unieke aan de bijbelvertaling van Luther is dat deze niet gebaseerd is op de Latijnse vulgaat zoals ook de Delftse bijbel, die overigens alleen het Oude Testament bevat. Luther vertaalde de hele Bijbel rechtstreeks uit de oorspronkelijke Hebreeuwse en Griekse grondtekst. Hij liet aan de hand van de Bijbel zien dat er niemand staat tussen God en de mens, dat vergeving niet via een aflaat zonder persoonlijke inzet afgekocht kan worden. Ook was Luther niet op zoek naar polarisering. Hij wilde aan de hand van zijn 95 stellingen een discussie met mede-theologen.

Ineke Visser, Amsterdam

Engels

Merkwaardig betoog van Martin Sommer (Opinie & Debat, 3 november). Het hoger onderwijs zou Engels als sociaal selectiemiddel hanteren. Ik werk nu bijna acht jaar in het hoger onderwijs. De laatste drie jaar geven we op onze opleiding een semester in het Engels. Een sociaal selectiemiddel? Don't make me laugh. We vechten met concurrerende opleidingen om elke potentiële student. Daarom zijn we eerder bloody scared dat dat ene Engelstalige semester ten koste gaat van enkele aanmeldingen.

We doen het toch, omdat het werkveld steeds internationaler wordt, het uitwisseling met buitenlandse opleidingen mogelijk maakt én omdat sommige van onze studenten met een heel magere beheersing van het Engels van hun vooropleiding af komen. Dat het sommige groepen afschrikt, dat zal vast. Dat dat het doel is? Bespottelijke gedachte.

Joris van Dooren, Haaren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden