Import/export

Nu nog wilde perziken? Niet kopen

De kans op een miskoop is levensgroot als je nu wilde perziken koopt.

Carlijne Vos
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wat? Wilde perziken

Waarvandaan? Spanje

undefined

Wilde perziken waren een hit, deze zomer. Waar komen die vruchten ineens vandaan?

Consumenten zijn dit jaar massaal gevallen voor de zoete smaak van platte perziken die hier worden verkocht als wilde perziken, paraguayos of platerinas. Deze vrucht komt niet uit Paraguay zoals de naam doet vermoeden, maar vooral uit Spanje waar zij door vooruitziende kwekers is geënt op klassieke perzik en nectarinebomen.

Dat bleek een gouden greep. De consumptie van wilde perziken neemt alleen maar toe, ten koste van de gewone perzik of nectarine.

undefined

Is Spanje hofleverancier van perziken?

Oorspronkelijk komen perziken uit het zuiden van China. Daarvandaan zijn ze al in de Romeinse tijd via de Zijderoute in Europa beland. Nu worden ze vooral gekweekt in Spanje, Portugal, Italië en Nieuw-Zeeland. In Spanje is de productie in de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd.

De provincies Catalonië, Murcia en Aragón zijn vanwege het ideale klimaat goed voor 70 procent van de totale perzikproductie in Spanje. Catalonië produceert liefst 400 duizend ton perziken per jaar.

undefined

Dus ook de wilde perzik die nu in de supermarkt ligt?

Wie nu nog wilde perziken in de schrappen van de supermarkt ziet liggen, is verzekerd van een miskoop. De vrucht is keihard en is melig tegen de tijd dat hij rijp is. 'Doodzonde', vindt Pieter de Ruiter van fruitimporteur 4 Fruit Company uit Barendrecht. 'Als je dat twee keer hebt meegemaakt, koop je die vrucht nooit meer.'

De miskopen in de supermarkt zijn volgens de importeur het gevolg van bindende afspraken tussen handel en supermarkt. 'Als afgesproken is dat paraguayos tot in week 39 in het schap liggen, dan gebeurt dat ook. Al moeten ze de vruchten onrijp aanleveren.'

undefined

Daar zullen de Spaanse exporteurs ook niet blij mee zijn?

Zeker niet. De Spaanse telers die hun nek hebben uitgestoken om deze nieuwe rassen te kweken, vooral in Lleida, hebben nu vrijwel het monopolie op de export van deze platte perzikvariant. De helft van de productie wordt geëxporteerd naar Noord-Europa en vooral ook Rusland.

undefined

Rusland? Maar die boycotten toch de import van Europees fruit?

Klopt. Als die boycot aanhoudt, zullen de vruchten elders moeten worden verkocht of nog gewilder moeten worden wanneer volgend jaar mei de eerste zoete vruchten weer te krijgen zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden