Nu nog de laatste stap naar de waarheid

De zoektocht naar 'het bonnetje' krijgt zo een uiterst onbevredigend einde. Pakt de Kamer nu haar rol?

Beeld Freek van den Bergh

En toen liep het spoor dood. Het tweede rapport van de commissie-Oosting over de bestuurscultuur op het Ministerie van Veiligheid onthult van alles maar niet het antwoord op de vraag waarom het begon: waarom liep de zoektocht naar het veelbesproken 'bonnetje' zo abrupt dood?

De hoop was dat Oosting het dit keer echt tot op de bodem zou uitzoeken. Dat is niet gelukt. Wel diept hij het beeld van de bedorven sfeer verder uit. Te weinig gevoel voor urgentie, te weinig 'politieke sensiviteit' in de top, ambtenaren die volgens een strikt hiërarchische lijn rapporteren en verder met niemand praten.

Oosting claimt daarmee het antwoord te hebben, maar toch blijft het knagen. Waarom deed topambtenaar Pieter Cloo niets toen hij hoorde dat het gezochte bonnetje er heus nog moest zijn? En deelde hij die informatie echt niet met minister Opstelten? Waarom legden andere ambtenaren zich zo makkelijk neer bij de patstelling in de top?

Cloo heeft 'onvoldoende herinneringen' om er iets over te kunnen zeggen. Oosting heeft moeite dat te geloven, maar zegt er verder ook niets aan te kunnen doen. Om vervolgens de conclusie te trekken dat van een doofpot echt geen sprake is. Het departement heeft volgens Oosting niet eens het 'organisatorische vermogen' om een goede doofpot te organiseren.

Misschien kwam daarom alles uit. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het geen mislukte doofpot is. Een betere reden om een korte parlementaire enquête te houden heeft de Tweede Kamer nog niet gehad. Al het voorwerk is al verricht, het gaat alleen nog om de laatste stap naar de waarheid. Oosting zelf denkt niet dat het verhoren van de hoofdpersonen onder ede nog veel zal toevoegen: 'Wie niet wil praten, kun je niet dwingen.' Maar de Kamer zou het toch op z'n minst kunnen proberen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden