Column

Nu maak je je er wel heel makkelijk vanaf, Taylortje

Elke donderdag licht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes uit de bladen en sites. Deze week: zowel Chelsea Clinton als Taylor Swift stuurde deze week tweets de wereld in die hun niet in dank werden afgenomen.

Aaf Brandt Corstius
Taylor Swift. Beeld AFP
Taylor Swift.Beeld AFP

Kind

Zelden - of laten we maar gewoon zeggen nooit, al is dat mogelijk nepnieuws, want helemaal zeker weten doen we het niet - gaf een inauguratie aanleiding tot zo veel grappen. Ook wanhoop, toegegeven, maar ook humor. En dat is altijd een goeie combinatie.

Hoeveel memes je wel niet kunt maken van Barron Trump die geen highfive met zijn moeder wil doen, en hoeveel Photoshopbewerkingen van de inhoud van die blauwe Tiffany's-doos die Melania als cadeau voor de Obama's bij zich had (de leukste: er zat een briefje in met daarop het woord HELP).

En dan was er de tweet van Chelsea Clinton. Want tegenwoordig hebben niet alleen presidenten en first lady's onze aandacht, maar ook de first children en voormalige, inmiddels al oude first children.

Chelsea nam het deze week op voor Barron, die in al die memes, tweets en foto's belachelijk werd gemaakt. En dat is natuurlijk zielig voor een 10-jarig kind.

'Barron Trump heeft - als iedere 10-jarige - het recht om kind te zijn. Opkomen voor ieder kind betekent tegengas geven aan presidentieel beleid dat kinderen beschadigt', twitterde ze.

Vervolgens was het aan de rest van het Twitteruniversum om te bediscussiëren of dit een lieve tweet voor Barron was of een kwaaie tweet gericht tegen Trump. Wij vermoeden allebei. Zo retorisch begaafd kunnen in de politiek opgegroeide kinderen zijn. We kijken uit naar de tweets van Barron over een jaar of acht, als Twitter dan niet dood is. Het zit in zijn genen.

Chelsea en Hillary Clinton. Beeld EPA
Chelsea en Hillary Clinton.Beeld EPA

Ruggegraat

Taylor Swift was niet bij de vrouwenmarsen die dit weekend als protest tegen Trump werden gehouden. En die vrouwenmarsen, dat was iets waar je bij moest zijn. Vooral als moderne feministische girlpowerster. Rihanna stond voor de Trump Tower in een roze tutu, Scarlett Johansson gaf een emotionele speech, Madonna... dat weten we.

Maar Swift, die een flinke claim tot het feminisme heeft, omdat ze a. al jaren BFF's is met Lena Dunham en aanpalend een machtig feministisch vriendinnenclubje heeft opgebouwd heeft en b. in alle interviews zegt dat ze een feminist is, kwam niet opdagen.

Ze werd meteen veroordeeld tot 'feminist zonder ruggegraat'. Wat nog stommer was: Swift twitterde wel iets over de demonstraties, toen ze al uren bezig waren. 'Zoveel liefde, trots en respect voor degenen die protesteren. Ik ben vandaag trots om een vrouw te zijn, net als elke dag.'

Net als bij de tweet van Chelsea Clinton is dit een uitspraak die je op twee manieren kunt interpreteren. Als je aardig bent, kun je denken: fijn dat Swift die meiden steunt met een gezellige tweet. Maar als je (zoals uw sterrenkijker en vele fans en haters van Taylor Swift) geneigd bent wel eens het slechte in de mens te zien, denk je: nu maak je je er wel heel makkelijk vanaf, Taylortje.

Vele mensen namen in dit verband het woord 'platform' maar weer eens in de mond, als in: Taylor, gebruik je platform om je uit te spreken tegen Trump, voor het feminisme, of zelfs, met terugwerkende kracht, voor Hillary Clinton.

En zo herinnerde iedereen zich ook ineens weer dat Swift nog nooit openlijk afstand heeft genomen van de extreemrechtse groeperingen die haar tot symbool voor Arisch vrouwdom hebben uitgeroepen.

Zit je dan met je platform.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden