Nu links Frankrijk Hollande laat vallen, kan alleen economie hem nog redden

Bij de gemeenteraads-verkiezingen heeft de socialistische partij van president Hollande tientallen steden verloren.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Ook bij de tweede ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen zijn de linkse kiezers massaal thuis gebleven. Kennelijk vonden ze het niet de moeite waard om de partij van de socialistische president Hollande te behoeden voor een zware nederlaag. Zoals een socialistisch getrouwe tegen Hollande zei: 'De rechtse kiezer is komen opdagen omdat ze je haten, maar het probleem is dat ook een deel van de linkse kiezers een hekel aan je heeft.'

Heel Frankrijk kijkt nu naar François Hollande. Wat gaat hij doen om terug te vechten? Het antwoord luidt zonder twijfel: niet veel, want hij kan geen kant op. De president is mateloos impopulair om twee redenen: zijn beleid en zijn presentatie.

In januari ontvouwde hij zijn strategie voor de komende jaren. Hij wil de belastingen en sociale premies voor het bedrijfsleven verlagen en 50 miljard euro bezuinigen op de overheidsuitgaven. Daarmee volgde Hollande het advies van economen op. De kosten van arbeid in Frankrijk zijn te hoog. Lastenverlichting is de enige manier om iets te doen aan de werkloosheid, die vorige week opnieuw een recordhoogte bereikte, ruim 11 procent.

Dit beleid is echter uiterst impopulair bij linkse kiezers. Hollande heeft de belastingen voor gewone burgers verhoogd, zeggen zij, maar deelt miljarden uit aan 'de bazen'. Bovendien gaat de afslanking van het overheidsapparaat ten koste van de ambtenaren, die de kern van het socialistische electoraat vormen.

Hollande kan niet anders dan vasthouden aan de koers die hij inzette. Hij zou zijn laatste restje geloofwaardigheid verliezen door een nieuwe koerswending. De Brusselse begrotingsregels dwingen tot ingrijpen in de Franse staatsfinanciën. Zelf lijkt hij ervan overtuigd dat Frankrijk Griekenland en Spanje achterna zal gaan, als hij geen orde op zaken stelt. Blijft over de presentatie. Bij het doorvoeren van impopulaire maatregelen wordt Hollande ernstig gehandicapt door een gebrek aan charisma en overtuigingskracht. Dit probleem werd de afgelopen jaren versterkt door zijn premier, Jean-Marc Ayrault, die geen orde kon houden in de ruziënde, elkaar voortdurend tegensprekende ministersploeg. Het ligt voor de hand Ayrault te vervangen door een krachtdadiger figuur, zoals de hyperambitieuze minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, die al tamelijk schaamteloos naar het premierschap lonkt. Probleem is dat Valls uiterst impopulair is bij de linkervleugel, vanwege zijn law and order-profiel in het algemeen en zijn scherpe uitval tegen de Roma in het bijzonder. Volgens de Franse media zal Hollande zijn regering zeker gaan vernieuwen, maar twijfelt hij nog over de premier: Ayrault, Valls of de ervaren minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius.

Hollande weet dat een nieuwe regering weinig zal oplossen. Uiteindelijk gokt hij op de langere termijn. Hij hoopt dat zijn beleid vruchten zal hebben afgeworpen als in 2017 een nieuwe president wordt gekozen. Wellicht zullen de Fransen de moeilijke eerste jaren van de president vergeten als de economie tegen die tijd weer is aangetrokken. Veel Fransen geloven niet dat Hollande in staat is om het land op een ander spoor te krijgen. Niettemin: het is zijn enige kans.

Rechts UMP en Front National winnen

Het Front National heeft bij de tweede ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen ten minste acht steden veroverd. Vorige week won het Front al Hénin-Beaumont. Grote winnaar van de verkiezingen is de rechtse oppositiepartij UMP, die zo'n honderd steden op de Parti Socialiste veroverde. De socialisten hielden wel Parijs in handen. In het Zuiden won het Front National in Béziers, Fréjus en vier kleinere steden. Ook Hayange in Lotharingen en Villers-Cotterets in het noorden krijgen een burgemeester van het Front. In Perpignan, Saint-Gilles en Avignon wist de FN-kandidaat zijn voorsprong uit de eerste ronde niet vast te houden. Het jaarlijkse theaterfestival hoeft dus niet uit Avignon te vertrekken, zoals directeur Olivier Py had gedreigd. De UMP wist ongeveer honderd steden op de socialisten te veroveren, waaronder Toulouse, Reims, Saint-Etienne. Ondanks de electorale aframmeling behield de Parti Socialiste Parijs. Anne Hidalgo versloeg haar UMP-tegenstrever Nathalie Kosciusko-Morizet. In Lille werd de socialistische burgemeester Martine Aubry herkozen.

De opkomst in de tweede ronde was 62 procent, een laagterecord.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden