Nu is pindakaas of chocola al net zo slecht als tabak

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Zodra je een boterham roostert of een biefstuk bakt, ontstaan ze waar je bij staat, maar ze zitten ook in een pot pindakaas of een chocoladereep: AGE's. Het zijn verraderlijke stoffen, zegt de Amerikaanse hoogleraar Helen Vlassara, die het vlees een bruine rand geven en voeding geur en smaak leveren maar die in hoge concentraties uiterst giftig zijn.

Vlassara trekt al jaren ten strijde tegen AGE's die volgens haar net zo schadelijk zijn als tabak. AGE's (advanced glycation end products) zijn chemische verbindingen van suiker en eiwitten die ontstaan bij de bereiding van voedsel. De hoogleraar geneeskunde en veroudering deed er tientallen onderzoeken naar en schreef er een boek over, waarvan ze vandaag op een bijeenkomst in Amsterdam de Nederlandse vertaling ontvangt. AGE's bedreigen de volksgezondheid, is haar boodschap en het wordt hoog tijd dat het publiek wordt gewaarschuwd. Vandaar dat ze bij haar boek ook meteen een anti-AGE-dieet aanlevert. Een van de aanbevolen menu's wordt vanmiddag tijdens het symposium geserveerd.

Hebben we iets gemist? Is sprake van een overgewaaide Amerikaanse gezondheidshype of moeten we na de transvetzuren (in frituurvet), acrylamide (in patat en chips) en PAK's (in zwartgeblakerd vlees op de barbecue) ons voedsel ook controleren op deze nieuwe, schadelijke stof? Nederlandse hoogleraren reageren voorzichtig. In ons lichaam ontstaan voortdurend AGE's doordat eiwitten spontaan met suikers reageren, zegt Casper Schalkwijk, hoogleraar experimentele interne geneeskunde in Maastricht. Normaal gesproken worden die versuikerde eiwitten grotendeels opgeruimd maar als ze zich ophopen, kan schade ontstaan. Dat gebeurt vooral bij mensen met diabetes, die veel glucose in hun bloed hebben en dus over een flinke hoeveelheid grondstof beschikken voor die versuikering. Schalkwijk doet al jaren onderzoek bij diabetici en ontdekte dat een hoge concentratie AGE's bij hen leidt tot complicaties aan hart en bloedvaten. Maar, benadrukt hij, daarbij gaat het om AGE's die door het lichaam zelf worden gevormd.

De vraag is nu: kan voeding ook een bron van AGE's zijn? Komen de versuikerde eiwitten uit de gebakken biefstuk in hoge concentraties in ons bloed terecht en richten ze daar schade aan? Schalkwijk heeft aangetoond dat de AGE's die door bereiding in voedsel ontstaan precies dezelfde zijn als de AGE's die spontaan in het lichaam worden gemaakt. Maar of de AGE's die we opeten, zoals Vlassara beweert, het dna beschadigen, vastkleven in bloedvaten en immuuncellen activeren en zo diabetes, hartinfarcten, nierproblemen, dementie, staar en rimpels veroorzaken, daar is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor, zegt Schalkwijk.

Ook Edith Feskens, hoogleraar voeding en het metabool syndroom aan Wageningen Universiteit, vindt de gezondheidsclaims van de Amerikaanse nogal ver gaan. Het meeste onderzoek is gedaan bij muizen, zeggen de hoogleraren, en de onderzoeksresultaten bij mensen zijn nog niet erg overtuigend.

Ondertussen kan het geen kwaad om een blik te werpen op het anti-AGE-dieet, zegt Feskens. Of het nou wel of niet door de AGE's komt, minder fastfood, meer groenten en fruit en gestoomd in plaats van gebakken vlees maakt ons vast gezonder. Feskens: 'Behalve dat mensen zich nu mogelijk schuldig gaan voelen bij het eten van een gegrilde kip'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden