Nu is er weer een boekje over feminisme verschenen en ik ben er klaar mee

Deze weken leest Jeroen van Merwijk op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Op de achterflap van het boek straalt Linda Duits ons tegemoet, vol levenslust en energie. Goed zo Beeld
Op de achterflap van het boek straalt Linda Duits ons tegemoet, vol levenslust en energie. Goed zoBeeld

Linda Duits: Dolle Mythes, een frisse factcheck van feminisme toen en nu

AUP, euro 17,95.

Ik ben een man van 62 jaar. Ik heb in mijn leven twee grote feministische golven over me heen gehad. Nog even afgezien van al het losse feministisch gekabbel dat ik de afgelopen vijftig jaar over me heen heb gekregen op feestjes en partijtjes, bij toevallige ontmoetingen met feministen in het openbaar vervoer, bij praatprogramma's op televisie en radio, in feministische tijdschriften en feministische boekjes en praatprogramma's over feministische boekjes en ga zo maar een dag of vierentwintig door. Je zou kunnen zeggen dat ik al minstens vijftig jaar voortdurend word overspoeld door feministisch water. Ik ben kletsnat en tot op het bot doorweekt, want een handdoek is er nooit bijgeleverd. Nu is er dus weer een boekje over feminisme verschenen en weet u wat het gekke is? Ik ben er klaar mee, zoals dat tegenwoordig zo welluidend klinkt. Anders gezegd: ik heb het gehad, ik trek het niet meer. Ik ben erover uitgedacht uitgepraat en uitgelezen. Op de achterflap van het boek straalt Linda Duits ons tegemoet, vol levenslust en energie. Goed zo. Er schijnt een derde feministische golf aanstaande te zijn en dat is uiteraard terecht en nodig en nuttig, want het is en blijft schandalig allemaal en er is nog enorm veel werk aan de winkel om alle onrechtvaardigheden uit de wereld te helpen. Ik wens de dames veel succes en de heren veel sterkte, maar ik ben afgehaakt.

Ewoud Sanders: pruimen op sap, beknopt erotisch ABC

Xander Uitgevers, euro 19,99.

Heeft u ook zo'n hekel aan lollig doen over seks? Nou, anders ik wel. Ik sloeg dan ook met bange voorgevoelens dit boekje open. Maar ik moet zeggen: dat viel alles mee. Wat het boek redt is de zakelijke, bijna wetenschappelijke toon die Ewoud Sanders aanslaat, waardoor het geen moment 'lollig over seks doen' wordt. Mooie illustraties van Olivia Ettema ook. Smaakvol gedaan, ik kan niet anders zeggen.

Cécile Huguenin: Alzheimer, mon amour, een verhaal van liefde en verlies

Balans, euro 15,95.

We sluiten af met een juweeltje, het mooiste boek dat ik tot nu toe voor u heb mogen recenseren. Alzheimer, mon amour is het relaas van een vrouw wier man lijdt aan dementie. Je denkt: gaan we weer, weer zo'n larmoyant boek over Alzheimer, maar dan vergis je je toch. Niet dat er veel te lachen valt en dat hoeft ook niet bij een dergelijk onderwerp, maar de toon van het boek is nergens huilerig. Het beschrijft de moeizame tocht langs doctoren en hulpverlenende instanties die de vrouw maakt, in een wanhopige en tot mislukken gedoemde poging om haar man bij zich te houden en niet los te hoeven laten. 'Mijn liefste, we zijn aan het einde beland, maar het is onmogelijk je in de steek te laten, je ergens te laten creperen. Ik geef er nog de voorkeur aan je te laten inslapen, je voor te bereiden op een zachte dood.' Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel en kan ze - na heel veel tegenspartelen van haar kant - haar man uiteindelijk met een gerust hart aan de liefdevolle en professionele zorg van anderen overlaten, hoe moeilijk dat ook voor haar is: 'Als Orpheus draai ik me naar je om en jij, als Eurydice, verdwijnt'. Hartverscheurend, dat is het woord. Zeer goed geschreven, dat ook. Ik heb het in één ruk uitgelezen en na afloop een tijdje voor me uit zitten staren. Ik heb begrepen dat het boek een internationale hit is en dat is nou voor één keer eens volkomen terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden