Nu gaat het goed, de Floriade wordt een succes

Hoewel de vorige Floriades verlies leden, zijn de organisatoren van de Floriade in Venlo vol vertrouwen. 'We gaan een zwarte nul schrijven.'

PETER DE GRAAF

e moeten er wel een beetje ziek van worden, al die bestuurders rond de Floriade in Venlo, van die ene meest gestelde vraag: de vorige Floriades leden verlies, waarom zou het nu wel goed gaan? Maar allemaal hebben ze hun antwoord klaar: deze wereldtuinbouwtentoonstelling wordt een groot succes. 'Voorheen was het een producttentoonstelling, nu wordt het een belevingsevenement', zegt Floriade-directeur Paul Beck.

En financieel komt het ook allemaal goed. De organisatie hanteert een conservatieve inschatting van het aantal bezoekers: 2 miljoen mensen, van wie de helft uit Duitsland. 'We laten ons niet gek maken door marketingbureaus die zeggen dat we wel 3 miljoen bezoekers kunnen halen', aldus Beck. 'Met 2 miljoen bezoekers zijn we uit de kosten. We gaan een zwarte nul schrijven.'

Paradijs

Woensdag opent koningin Beatrix de zesde wereldtuinbouwtentoonstelling. Op 66 hectare zijn vijf themavelden uitgezet, met namen als relax & heal en education & innovation, gescheiden door bos. Dat is volgens Nico Koomen, voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad, een groot verschil met de vorige expo in de kale Haarlemmermeer: 'Hier ligt al een paradijs. Hier staan stukken bos waar je rustig doorheen wandelt.'

Je kunt ook met de kabelbaan van ruim een kilometer lang, geëxploiteerd door een Oostenrijkse firma. Er zijn tuinen en paviljoens van ruim honderd deelnemers, uit binnen- en buitenland. Indonesië en China hebben opvallende paviljoens. Bij de bouw van het Chinese paviljoen door Chinese arbeiders kwam de Arbeidsinspectie in actie, omdat de Chinezen zich niet aan de Nederlandse arbeidsvoorschriften hielden: ze droegen onder meer katoenen mutsjes in plaats van bouwhelmen. De paviljoens van Zuid- en Noord-Korea staan vlak bij elkaar, alsof er geen conflict tussen beide landen is. Zelfs Afghanistan timmert aan de weg op de Floriade.

Voor de wereldtentoonstelling zijn op het terrein 1,8 miljoen bloembollen, 18 duizend struiken, 190 duizend vaste planten, 15 duizend hagen, vijfduizend rozen en drieduizend bomen geplant. Er is een cultuurhistorische route uitgezet in de bossen, langs vijfduizend jaar oude grafheuvels, een middeleeuws wallensysteem en de fundamenten van een oude kapel.

'Dit is eerste Floriade buiten de Randstad', zegt burgemeester Hubert Bruls van Venlo. 'En het wordt de beste ooit.' Volgens hem werkt de expo als 'een katalysator voor economische samenwerking in de regio'.

De Limburgse gedeputeerde van Economische Zaken Mark Verheijen gaat het verst in de euforische bespiegelingen: 'Zelfs als de Floriade morgen wordt afgelast, dan is het nog heel goed geweest voor de regio.' Volgens hem ging Noord-Limburg tien jaar geleden gebukt onder 'het Mieke Telkamp-syndroom: waarheen, waarvoor?' De Floriade, waar negen jaar aan voorbereid en gewerkt is, heeft eensgezindheid en daadkracht gebracht in de regio.

Ach, als op 7 oktober de poorten sluiten, dan zal iedereen het succes wel afmeten aan de bezoekersaantallen en de winst- en verliesrekening, verzucht Verheijen op het terras van de 'Beachclub'. Maar dat vindt hij kortzichtig. Het gaat om de economische 'spin-off'. 'Daarom was de Haarlemmermeer ook heel tevreden, ondanks het exploitatieverlies.'

Groen bedrijvenpark

Bij de hoofdingang langs de A73 staat de Innovatoren, het fraaie kantoorgebouw dat de blikvanger is van deze Floriade - een ontwerp van Jo Coenen. De contouren doen denken aan La Grande Arche in de moderne kantorenwijk La Défense in Parijs. Het gebouw zal, net als Villa Flora (met de 'grootste indoor bloemententoonstelling van Europa'), na de Floriade worden geïncorporeerd in een groen bedrijvenpark.

'De Innovatoren is alleen maar van steen', zegt Verheijen. Hij vindt het prima dat het wordt gezien als hét symbool van de Venlose Floriade, zoals de Euromast dat was voor de Rotterdamse Floriade. Maar hij vindt de nieuwe, innovatieve ondernemers die zich hier straks zullen vestigen, veel belangrijker. De VVD'er Verheijen gelooft heilig in het optimisme en vooruitgangsdenken die wereldexposities opleveren: 'Zoals de wereldexpo in Parijs de Eiffeltoren naliet, en de Expo in Brussel het Atomium, zo laat de Floriade bij ons een economisch sterkere regio achter.'

De verwachtingen zijn hooggespannen. Volgens directeur Beck heeft CNN de Floriade zelfs in de top-10 van wereldwijde attracties gezet. Een medewerker van Regio Venlo ziet grote sportevementen als het EK Voetbal en de Olympische Spelen niet als bedreiging. 'De grootste bedreiging is het weer. Als het maar niet weer zo'n natte zomer wordt.'

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt eens in de tien jaar gehouden. Rotterdam had in 1960 de primeur, met de Euromast als blikvanger. In 1972 en 1982 volgde Amsterdam, eerst in het Amstelpark/Beatrixpark, daarna bij de Gaasperplas. In 1992 legde de Floriade de basis voor de woonwijk Rokkeveen-West in Zoetermeer. In 2002 was de tentoonstelling in de Haarlemmermeer, bij Hoofddorp en Vijfhuizen.

Voor 2012 waren ook Rotterdam, Arnhem en de Drechtsteden kandidaat. Drie kanshebbers trokken zich terug vanwege de financiële risico's. Daardoor wees de Nederlandse Tuinbouwraad het evenement toe aan de enige overgebleven kandidaat.

De Floriade van 1972 trok de meeste bezoekers, bijna 5 miljoen mensen. Haarlemmermeer trok 2 miljoen bezoekers, wat leidde tot een exploitatieverlies van 8 miljoen euro. Zoetermeer leed 5 miljoen euro verlies.

Venlo heeft een begroting van 85 à 90 miljoen euro. De provincie Limburg heeft er 7 miljoen ingestoken, de gemeente Venlo en zes omliggende gemeenten 8 miljoen, het rijk 5 miljoen en 'Europa' 2,5 miljoen. Sponsoren nemen 12 à 13 miljoen voor hun rekening, en de grondexploitatie is goed voor 10 miljoen. De rest van de kosten (ruim 40 miljoen) moet worden terugverdiend door ticketverkoop en horeca. Bij 2 miljoen bezoekers draait het evenement 'quitte'. Bij meer mensen wordt er winst geboekt die naar de zeven gemeenten gaat. Zij draaien ook op voor verliezen.

Aan het eind van deze Floriade wordt bekend wie de expo in 2022 mag organiseren.

Gemeenten draaien op voor verliezen

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden