Nu even niet naar Oman

De golf van Arabisch protest is ook aangespoeld in Oman. Reden om het staatsbezoek van de koningin uit te stellen.


Van de vele autocraten die het Midden-Oosten telt, is sultan Qaboos van Oman zonder twijfel de meest vooruitstrevende. In Monsoon, het jongste boek van Robert Kaplan, wordt hij omschreven als de 'verstandigste, best geïnformeerde en meest erudiete leider' van de regio. Hij zorgde voor goed onderwijs, zette zich in voor de emancipatie van de Omaanse vrouw, heeft het landsbestuur op een behoorlijk peil gebracht en bezorgde de bevolking een redelijke levensstandaard. Hij heeft een grote culturele belangstelling en speelt zelf luit en orgel. Verheerlijking van zijn persoon heeft hij altijd afgehouden. In de buitenlandse politiek volgt hij een gematigde lijn.


Toch wordt ook Oman beroerd door het volksprotest dat de Arabische wereld doet schudden. In de havenstad Sohar is drie dagen achtereen gedemonstreerd. Bij gevechten met de politie zijn twee doden gevallen. De geschrokken sultan heeft zes ministers ontslagen en maatregelen aangekondigd ter bestrijding van de werkloosheid, die recentelijk sterk is gestegen. Het parlement krijgt meer zeggenschap. Maar de onrust houdt aan.


De gebeurtenissen in Oman hebben voor Den Haag een extra lading doordat er een staatsbezoek van koningin Beatrix met een uitgebreide handelsdelegatie op het programma staat. Dit bezoek, dat is gepland toen alles nog pais en vree was en Oman vanuit zowel politiek als economisch oogpunt een uitnemend reisdoel leek, zou komend weekeinde moeten beginnen.


Maar onder de huidige onzekere omstandigheden kan de reis beter worden uitgesteld. Dat is natuurlijk geen prettige boodschap aan de belaagde leider van Oman, die enige symbolische erkenning wel kan gebruiken. Maar als hij werkelijk zo wijs en strategisch onderlegd is als Kaplan zegt, zal hij begrip tonen en de eervolle weg kiezen door zelf te vragen om uitstel.


Paul Brill


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden