Nu even niet, bromt de nicotineadvocaat

Rico en Fernando kunnen wel lachen om hun advocaat. Totdat ze erachter komen dat hij met zijn hoofd elders zit en ze van ruziezoekers veranderen in messentrekkers....

Met hun slingerende patserpas sjokken ze heen en weer over de gang. Ze zijn zenuwachtig. Het circus van chic geklede advocaten en schreeuwende gerechtsbodes is niet hun terrein. Hier gelden andere regels dan op de straat. Rico heeft daarom een advocaat meegenomen. Een grauwe aan nicotine verslaafde vent, die voortdurend bromt dat-ie een sigaret gaat opsteken. De jongens lachen om hem. Ze weten dan nog niet dat de rechter hen over dertig minuten zal veroordelen tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van een jaar en een werkstraf van 50 uur of 25 dagen cel. 'Is het duidelijk?' Politierechter Bos wappert in het zaaltje van de rechtbank met de dagvaarding. Rico kijkt hem vertwijfeld aan. In een onsamenhangend betoog heeft de officier van justitie zojuist aangegeven dat ze de dagvaarding wil veranderen. Ergens achter het eerste gedachtestreepje in de aanklacht tegen de tweede verdachte moet een zinsnede worden toegevoegd en wel: steken met een mes of ander puntig voorwerp. Rico heeft het niet begrepen en zijn nicotineadvocaat kan hem niet helpen. Die heeft elders in het gebouw blijkbaar belangrijkere zaken te doen. Als de raadsman na enkele minuten de rechtszaal binnenstormt, stemt hij zonder protest in met de wijziging. In de vijf minuten die Rico en Fernando nu in het verdachtenbankje zitten, zijn ze potentiële messentrekkers geworden. Geen kinderachtige aanklacht, maar het gaat langs hen heen. Waarom zitten de twee vrienden hier?Daarvoor moet het beeld terug naar de zomer van 2001. Rico en Fernando wonen in een huis aan de Havenstraat in Rotterdam. Een klein kot met vier kamers, maar goedkoop, zo'n 110 euro huur per maand. In de twee andere kamers wonen Ronaldo en de Zuid-Afrikaan Elian. Die laatste is geen gemakkelijk type. Hij wekt wrevel doordat hij voortdurend geluidsoverlast veroorzaakt. Op 29 juli slaan bij Ronaldo de stoppen door. Hij stormt de kamer van Elian binnen, op de voet gevolgd door Rico en Fernando. Met z'n drieën storten ze zich op de Zuid-Afrikaan. Er wordt geslagen, geschopt en gebeten. Bierflesjes en stalen buizen vliegen door de kamer, er worden messen getrokken. Als de politie arriveert, staat Elian op straat. Zijn T-shirt zit onder het bloed. Op zijn rug heeft hij een flinke wond en op zijn borst zitten twee stevige schrammen.

Waarom die ruzie, vraagt Bos.

'Het was zelfverdediging', zegt Rico. Elian kwam met een mes op hem af toen hij zijn kamer binnenliep. En Fernando wilde de kemphanen alleen uit elkaar halen.

De rechter gelooft hem niet. Hij komt tot het oordeel dat het gaat om een vreselijk uit de hand gelopen ruzie. Hij veroordeelt het duo voor poging tot zware mishandeling in vereniging. 'U kunt tegen de uitspraak in hoger beroep gaan', zegt hij.

Rico kijkt hem wazig aan: 'Wat is eigenlijk hoger beroep?' Zijn advocaat bromt en loopt de zaal uit, op naar belangrijker zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden