Nu een Haagse lobbybrief? Te laat

DEN HAAG Elke dinsdag, aan het begin van de parlementaire week, trekken ze met rolkoffers Den Haag binnen, op weg naar hun kantoor op Het Plein....

Van onze verslaggevers Gijs Herderscheê en Kim van Keken

Nu , tijdens de formatie, moeten ze oogsten, nu besluiten worden genomen over bezuinigingen voor de komende jaren. Waar vallen de klappen? Aan de lobbyist de taak te zorgen dat deze niet te hard bij zijn broodheer (belangenclub) aankomen.

Op het eerste gezicht zijn het dus topdagen voor lobbyisten. Nu moeten ze de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV het laatste zetje geven om het ‘goede’ besluit te nemen, of het nu over provincies, waterschappen, gemeenten, de politie, de omroepen, het onderwijs, de vakbeweging, ondernemers – of wat dan ook gaat.

Dagelijks worden brieven van burgers en pressiegroepen afgeleverd bij de informateur; de teller staat nu op 347. Ter vergelijking: in 2007 kwamen er 488 binnen en in 2003 waren dat er 553. Ze komen van professionele lobbyisten als de energieclubs, van gemeenten en van enkele bezorgde burgers. Van een van die laatsten werd de brief onder het kopje ‘sollicitatie’ gearchiveerd.

Veel brieven blijven ongelezen. Een enkele keer trekt een onderhandelaar een brief uit de stapel op een bureau bij de informateur. Maar meestal is een club die het van een briefje moet hebben al te laat. Een beetje lobbyist heeft jaren gewerkt aan relaties in de politiek. ‘Een kwestie van delen’, zeggen Kamerleden en lobbyisten.

Nieuwe parlementariërs krijgen vaak een portefeuille waarvan ze weinig tot niets afweten. Ze hebben informatie nodig, weet de lobbyist – en deze is natuurlijk bereid wat kennis ‘te delen’. Immers: de politicus wil graag ‘met een leuk dingetje scoren’, en daar helpt een lobbyist wat graag aan mee.

Het is onduidelijk hoeveel lobbyisten in Den Haag rondzwermen, maar ze zitten overal. Op Het Plein, cirkelend rond politici op het terras; in sociëteit Nieuwspoort, het etablissement voor journalisten en politici; en in de wandelgangen van het parlement. Alleen de burelen van de SP en de PVV zijn soms moeilijk te bereiken.

Een goede lobbyist werkt aan ‘mooie, langdurige’ relaties, wordt gezegd. ‘Het moet zo zijn dat als ik nu bel, ze de telefoon aannemen omdat ze zien dat ik het ben.’ Maar inderdaad, soms komt een opdrachtgever gewoon niet tussen de oren. Niet ongebruikelijk is het om dan een oudere of gehandicapte een ‘burgerbriefje’ te laten schrijven.

Wat lopende de formatie nog helpt, is de publiciteit zoeken. Zo stuurde de vakcentrale FNV haar pleidooi voor het pensioenakkoord naar de informateur én De Telegraaf. Met een groot bericht bereik je toch de onderhandelaars – en de achterban.

‘Bouwvakkers verliezen massaal hun baan als overheidsstimuleringen uitblijven’, schreef Het Financieele Dagblad. Een kreet van Bouwend Nederland, die werkte. VVD-Kamerlid Betty de Boer twitterde meteen: ‘Vanochtend weer alarmerende berichten in het FD over de bouw. Afspraak met Bouwend Nederland maken.’ Eerder deed ziektekostenverzekeraar Menzis zoiets met een alarmerend onderzoek over werken in de gezondheidszorg en de politie met een verhaal over duizenden aangiften die blijven liggen.

Maar de media opzoeken blijft een noodgreep, zegt een ervaren lobbyist. ‘Want als je nu nog brieven schrijft, dan ben je te laat. Veel te laat.’

Zes tips voor een goede lobbyist
Schrijf niet alleen een brief aan de informateur. Werk jaren aan de relaties met Kamerleden. Wie nu nog aan de bel moet trekken, is te laat.

Zorg dat je het spel in Den Haag een beetje kent. Veel vertegenwoordigers van belangengroepen hebben als medewerker voor een Kamerfractie gewerkt. Ook oud-politici zijn actief in het lobbycircuit.

Houd als je oud-politicus bent de contacten met je partij beperkt. Andere politieke partijen moeten je immers ook kunnen vertrouwen.

Blijf proberen. Doorgaans is het moeilijk binnenkomen bij PVV en SP (al zijn vakbonden in elk geval bij de socialisten welkom). Tip van een lobbyist: volhouden, ook PVV’ers hebben soms informatie nodig.

Gebruik burgerbrieven, die Kamerleden in het debat kunnen gebruiken. Het wil nog weleens helpen om ouderen in te zetten bij een petitie en die dan aan te bieden aan het parlement.

Denk mee met de politicus. Een beetje lobbyist weet welke debatten er aankomen en voorziet parlementariërs desgewenst van informatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden