Nu dwang eraf is keert animo voor menselijker migratiebeleid terug in EU

Plannen van Europese Commissie getuigen van meer realiteitszin.

In februari 2017 bestormden 300 Afrikaanse vluchtelingen de Spaanse enclave Ceuta in het noorden van het continent. Beeld ap

De nieuwste plannen van de Europese Commissie om vijftigduizend vluchtelingen op te nemen uit Afrika en het Midden-Oosten en ruimere mogelijkheden te bieden aan economische migranten zijn een stap in de goede richting. Door migratie als gegeven te accepteren, geeft de Commissie blijk van meer realiteitszin en dat opent de weg naar duurzame oplossingen.

Na het uitbreken van de vluchtelingencrisis in 2015 overheersten vooral defensieve reflexen die de stabiliteit en de solidariteit binnen de Unie bepaald geen goed hebben gedaan. De eenzijdige focus op grensbewaking werkt bovendien mensensmokkel in de hand waarvan vooral de islamistische terreurorganisaties in de Sahel profiteren en waarvoor migranten vooral de prijs betalen, niet zelden hun eigen leven.

De Commissie onderkent met haar voorstel zowel het verlangen van migranten naar veiligheid, werk en onderwijs als de behoefte van de vergrijsde Europese lidstaten aan arbeid. Wanneer met beide perspectieven rekening wordt gehouden, kunnen meer realistische en controleerbare migratiepatronen op gang worden gebracht. Deskundigen pleiten al jaren voor het bevorderen van circulaire migratie, waarbij migranten tijdelijk naar Europa komen voor werk en studie en met geld en kennis terugkeren naar het land van herkomst dat hierdoor sneller tot ontwikkeling komt.

Eerder maakte Spanje met succes een einde aan de illegale migratie van migranten uit Senegal naar de Canarische Eilanden door ruimere mogelijkheden voor seizoensarbeid aan te bieden. De Europese Unie zal nu ook iets concreets moeten bieden aan Afrikaanse landen in ruil voor hun medewerking om afgewezen asielzoekers terug te nemen. Hiermee moet immers het belangrijkste signaal aan de kiezer worden afgegeven dat de EU de migratie onder controle heeft.

Op de tientallen miljoenen vluchtelingen wereldwijd is vijftigduizend natuurlijk een schijntje. De EU heeft bovendien al bestaande afspraken over het opnemen van tienduizenden vluchtelingen uit onder meer Turkije die maar moeizaam worden uitgevoerd. Ook de mislukte herverdeling van vluchtelingen uit Griekenland en Italië over de lidstaten doet het ergste vrezen. Maar nu de dwang eraf is en er een bonus van 10 duizend euro per migrant aan is gekoppeld, keert de animo in de EU wellicht terug om een realistische migratiepolitiek te voeren en de wereld weer een menselijker gezicht te tonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden