'Nu begint een nieuw tijdperk'

Romy, Martijn, Sean en Barbara zijn geslaagd voor hun eindexamen. Achteraf gezien, beschouwen velen de zomer na hun eindexamen als een tijd van ultieme vrijheid. Hoe kijken de geslaagden daarnaar uit?

AIMÉE KIENE EN STERRE LINTHOUT

Sean Vermeulen (18) slaagde voor zijn havo-examen, profiel natuur en techniek, op het Alberdingk Thijm College in Hilversum.

'Ik zei eigenlijk al tegen iedereen dat ik geslaagd was. Ik had niet echt hoge cijfers nodig, ik stond er goed voor en had er vertrouwen in. Toch was ik erg opgelucht toen ik hoorde dat ik niet nog een jaar hoefde. Mijn moeder ging helemaal door het lint. Mijn broertje is namelijk ook geslaagd, voor zijn vmbo.

'Voor mij is het belangrijk dat ik niet terug naar school hoef. Ik wil na de zomer naar Curaçao om een jaar op een duikschool te werken. Ik heb al een woonplaats geregeld, dus het zou zonde zijn geweest als dat niet door zou kunnen gaan.

'Als ik terug ben, ga ik op de avondschool een paar vakken op vwo-niveau halen en daarna wil ik piloot worden. Ik heb het helemaal gepland voor mezelf. Door de recessie kom je nu niet zo snel aan de bak als piloot, daarom wil ik er eerst een jaartje tussenuit. Ik hoop daar ook een beetje volwassen te worden, dat ik op eigen beentjes kom te staan. Ik zal vanaf nu minder hulp van mijn ouders krijgen en meer voor mezelf moeten zorgen. Dat is wel een verandering. Volgens mij besef ik pas echt dat ik het gehaald heb als ik op de diploma-uitreiking sta.'

Romy Ros (16), slaagde voor haar examen vmbo-tl, profiel natuur en gezondheid, op het St. Aloysius College in Hilversum.

'Ik vind het een enorme opluchting dat ik geslaagd ben, zo'n gevoel dat alles van je afvalt, dat de vakantie eindelijk écht kan beginnen.

'Eigenlijk had ik wel verwacht dat ik zou slagen, want bij het ingaan van de examens was mijn laagste cijfer een 7,4 voor geschiedenis. Maar ik maakte me toch zorgen, vooral op de ochtend dat ik gebeld zou worden. Ik wil volgend jaar naar de havo, dus ik moest hoge cijfers halen.

'Tussen de examens en de uitslag heb ik gewerkt, in de thuiszorg. Ik ga nog wel op vakantie hoor, naar New York en Florida, met m'n ouders.

'Ik vind het heerlijk dat ik nu klaar ben, maar echte vrijheid voel ik niet. Ik heb van veel mensen gehoord dat 4-havo heel erg zwaar is, dus ik weet dat ik na de zomer gewoon weer door moet.

'Ik ga havo doen, omdat ik nog geen idee heb wat ik wil worden. Ik hoop dat ik dat over twee jaar wel weet. Dan ben ik 18, dat scheelt.

Maar, als het op de havo niet lukt, heb ik in ieder geval al een diploma dat me ooit ergens kan brengen.'

Martijn Vinke (18), slaagde voor zijn vwo-examen, profiel economie en maatschappij, op het Bonaventuracollege in Leiden.

'Na mijn examens ben ik meteen weggegaan. Eerst een week naar een huisje in Frankrijk met vrienden, daarna met dezelfde groep door naar Kos. Tussen de examens en de uitslag ben ik dus helemaal niet bezig geweest met de vraag of ik geslaagd zou zijn of niet. Ik heb er gewoon niet aan gedacht, heel ontspannen.

'Ik stond er ook wel goed voor, een 6,8 gemiddeld. Op de dag dat ik gebeld werd, was ik niet zenuwachtig. Daar kreeg ik geen tijd voor, want ze belden me twee uur eerder dan afgesproken. Het ging zo van: hallo, dit is je mentor. Je bent geslaagd. Toen ik ophing, voelde ik een enorme vrijheid, het idee dat je een pagina uit je leven succesvol hebt afgerond. Nu begint een nieuw tijdperk.

'Wat ik ga studeren weet ik nog niet precies. Rechten, maar misschien ook psychologie. Uiteindelijk wil ik richting criminologie.

'Eerst ga ik op reis, naar Nieuw-Zeeland. Ik heb daar tussen mijn 5de en 9de al gewoond, dus ik ga oude bekenden opzoeken. Maar ik reis alleen. Het lijkt me fijn om mezelf beter te leren kennen.'

Barbara Knoote (18) slaagde voor haar vwo-examen, profiel natuur en gezondheid, op het Vitus College in Bussum.

'Vorige week was ik met zes vriendinnen in Chersonissos, vijf van ons waren net klaar met het examen. Er waren daar sowieso bijna alleen maar eindexamenleerlingen. De sfeer was los: we gingen elke avond uit, iedereen kende elkaar. Iedereen had twee weken keihard geleerd en had ineens helemaal geen stress meer. Als je met het idee dat je nooit meer hoeft te leren op vakantie gaat: wat een opluchting is dat.

'En nu hoef ik nooit meer naar die school. Ik vind het zo gek, ik woon er dichtbij, zes jaar lang ben ik er heen gegaan. Ik zie er nu elke dag mensen naartoe fietsen: en ik hoef niet meer.

'Ik ben klaar. Zo spannend. Eerst komt een lange zomervakantie, daarna ga ik nog niet studeren. Ik vond het te lastig een studie te kiezen: niets vond ik leuk genoeg om de rest van mijn leven te willen doen. Ik ga eerst reizen met mijn nichtje. Zij heeft ook examen gedaan. We hadden afgesproken pas over de locatie te overleggen als we geslaagd zouden zijn. Dus nu gaan we plannen smeden.

'Het fijnste gevoel vind ik dat ik niet echt meer verplichte dingen hoef te doen. Ik kan nu zelf kiezen wat ik leuk vind.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden