Nu al zeven vrouwen die oud-president Bush sr. beschuldigen van billengeknijp

De teller staat inmiddels al op zeven vrouwen; allemaal beweren ze door Amerika's 41ste president bij de billen te zijn vastgepakt. Drie weken nadat de eerste vrouw oud-president George H.W. Bush betichtte van ongewenste intimiteiten, wordt de situatie steeds gênanter voor de familie Bush. De pijnlijke beschuldigingen worden niet eens ontkend.

President Obama groet oud-president Bush in 2009 tijdens een bijeenkomst op de Texas A&M Universiteit.Beeld AFP

De familie moet nu lijdzaam toezien hoe de president die de eerste Golfoorlog won, anno 2017 vooral in het nieuws komt door ongewenste intimiteiten.

Met man en macht proberen ze de politieke nalatenschap van vader Bush, ooit ook nog CIA-directeur en vicepresident, overeind te houden. 'Ik vind het erg dat we op dit punt zijn beland', bekende Laura Bush, vrouw van oud-president George W. Bush, tegen CNN.

Megan Lewis is de naam van het zevende 'slachtoffer' van Bush (93). En haar verhaal, net als dat van nummer zes Roslyn Corrigan, moet deze dagen met enige schrik zijn gelezen door de talloze Bush-telgen in Kennebunkport, Dallas en Coral Gables.

Want als het relaas van het tweetal klopt, ging de voormalige president niet alleen in de laatste vijf jaar in de fout maar ook zo'n 10 tot 15 jaar terug. Kortom: in een periode waarin Bush nog niet leed aan Parkinson en niet was vastgekluisterd aan een rolstoel. Omstandigheden die door de familie tot nu toe zijn gebruikt als 'verzachtend' in de pogingen om het gedrag van de Republikeinse oud-president te verklaren.

Omdat hij in een rolstoel zit, aldus de woordvoerder van Bush, reikt zijn arm niet verder dan de heupen van de personen met wie hij op de foto gaat. En als hij ze vasthoudt, ja, dan gaat het wel eens mis. 'Af en toe heeft hij vrouwen goedbedoeld op hun bil getikt', erkende woordvoerder Jim McGrath de afgelopen weken.

De eerste vrouwen die in oktober naar buiten kwamen met hun verhaal, zeiden dat de incidenten de afgelopen jaren plaatsvonden. Maar Corrigan, nu 30 jaar, beweert dat Bush in haar billen kneep in 2003. Broadway-actrice Lewis (38) zegt te zijn betast, ook tijdens het maken van een foto met de oud-president, in 2009. Toen tobde Bush helemaal niet met zijn gezondheid en zat hij niet in een rolstoel.

'Absolute horror'

Ook de leeftijd van Corrigan toen ze werd betast, 16 jaar, zorgde de afgelopen dagen voor gefronste wenkbrauwen. De andere zes slachtoffers die met hun verhaal naar buiten kwamen, waren allemaal volwassen vrouwen toen ze op de foto gingen met Bush.

'Mijn eerste reactie was van absolute horror', aldus Corrigan die maandag in het weekblad Time voor het eerst haar verhaal vertelde. 'Toen de foto werd genomen, verplaatste hij zijn hand van mijn middel naar mijn billen. Hij kneep er stevig in, reden waarom ik op de foto met mijn mond open sta.'

Corrigan zegt dat ze nog zo opgetogen was omdat ze, als tiener, Bush ontmoette in het CIA-kantoor in Woodlands in Texas. Haar vader werkte bij de spionagedienst en Corrigan, die droomde van een politieke loopbaan, werd meegenomen om te luisteren naar een toespraak van de man die tussen 1989 en 1993 president van Amerika was. Na de toespraak, kon ze met haar moeder snel op de foto met Bush.

Oud-president George H.W. Bush, rechts, met zijn zoon George W. in 2009 in Houston.Beeld AFP

Verdriet

'Ik was echt, echt in verwarring', aldus Corrigan nadat Bush haar had betast. 'Het eerste wat ik deed, was naar mijn moeder kijken. Maar ik zei niets. Wat zegt een tiener tegen een oud-president? Zoiets van: "Hé, kerel, jij had mij niet op die manier mogen aanraken?".

Sinds de actrice Heather Lind eind vorige maand op Instagram naar buiten kwam met haar vervelende ervaring met Bush, is het hek van de dam. Werd er in het begin nog gedacht dat het 'billengeknijp' nog beperkt zou blijven tot dat van Lind, inmiddels komt er elke week wel een slachtoffer naar voren. Deze week zijn het er al twee en de week is nog niet voorbij.

Opvallend is ook dat Bush de incidenten helemaal niet ontkent. 'Het is niet zijn opzet geweest om wie dan ook schade of verdriet te berokkenen', aldus zijn woordvoerder dinsdag over het verhaal van Corrigan. 'Hij biedt opnieuw zijn excuses aan personen aan die hij mogelijk heeft gekwetst tijdens het poseren voor een foto.'

Oud-president Bush met zijn vrouw Barbara in 2012 tijdens een golfwedstrijd.Beeld EPA

Geschokt

Elke vrouw die nu naar buiten durft te komen, zo beseft de Bush-familie heel goed, moedigt andere slachtoffers aan hun zwijgen te doorbreken. Zo vertelde actrice Lewis woensdag haar verhaal aan de media in New Jersey twee dagen nadat ze had gelezen van Corrigans tienerervaring met de oud-president.

Eigenlijk wilde ze helemaal niet met Bush op de foto in 2009 toen de oud-president in Houston een voorstelling bijwoonde van een musical waarin ze speelde. Volgens Lewis stelde Bush, toen 84 jaar, zelf voor om met hem op de foto te gaan. 'Toen ik poseerde voor de camera, greep hij mij bij mijn kont beet', aldus de actrice. 'Ik had zoiets van 'Wow'. Ik was enorm geschokt. Ik was ook teleurgesteld. Kort daarvoor had hij nog gezegd hoeveel hij van zijn vrouw hield.'

Schoondochter Laura Bush begrijpt de commotie niet. 'Waar hij allemaal van wordt beschuldigd, was zo onschuldig', aldus de voormalige First Lady.

Vader en zoon Bush eind oktober in Houston tijdens een World Series-wedstrijd van de Houston Astros tegen de Los Angeles Dodgers.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden