Nu al verder dan een Nederlandse golfer het ooit heeft geschopt

Als eerste Nederlander ooit haalde Luiten de cut op het prestigieuze toernooi in Augusta. Hij werd 26ste. Wat betekent dat voor het Nederlandse golf?

PETER DE WAARD

Telt Nederland nu echt mee in het internationale golf?

Joost Luiten is ongetwijfeld de beste speler die Nederland tot nu toe heeft voorgebracht. Hij eindigde op een gedeelde 26ste plaats in de Masters, ruim achter de Amerikaanse winnaar, Bubba Watson. Zo ver heeft geen Nederlander het ooit geschopt.

Nederland teerde de laatste jaren op een trio dat jarenlang regelmatig en soms goed presteerde op de Europese Tour, maar op het wereldtoneel geen potten kon breken. Rolf Muntz is inmiddels gestopt. Maarten Lafeber is zijn Tourkaart kwijt en Robert-Jan Derksen houdt er dit jaar mee op.

Van de nieuwe generatie spelers die zijn opgeleid in het kader van het topsportplan heeft vooralsnog alleen Luiten de volgende stap gezet. Hij is nog een eenling, hoewel ook Daan Huizing veel talent wordt toegedicht.

undefined

Wat moet Luiten doen om net zo goed te worden als Watson?

Watson slaat de bal vanaf de tee veel verder. Hij haalt gemiddeld 320 yards (293 meter) en kan met zijn driver geregeld over de 350 yards slaan. Luiten komt gemiddeld 30 yards minder ver. Wie verder slaat, kan voor de tweede slag een club gebruiken die minder ver reikt maar waarmee de bal gemakkelijker gecontroleerd dicht bij de vlag kan worden geslagen. Hierdoor heeft Watson minder putts nodig. Luiten gebruikt 1,77 putts per hole, Watson gemiddeld 1,74. Toch kunnen ook golfers die minder ver slaan majors winnen. Luiten moet vooral regelmatiger worden. Briljante rondes (5 onder par, zoals zondag) kunnen worden afgewisseld met redelijke (par of 1 of 2 slagen boven par) maar niet met slechte (+5, zoals zaterdag) om een major te winnen.

undefined

Kan hij net zo belangrijk worden voor het Nederlandse golf als Krajicek ooit was voor het tennis?

Het is te vroeg om dat te zeggen. In tennis zijn top-10 spelers voor 90 procent verzekerd van een plek in de derde ronde of kwartfinale. In golf zijn de prestaties veel wisselvalliger. De bergen zijn soms hoger maar de dalen ook veel dieper.

De Duitser Martin Kaymer, die in 2010 een major won en daarna allerlei toernooien waaronder de KLM Open, zakte in de volgende jaren ver weg.

Luiten is ambitieus. Zijn doel dit jaar is deelname aan de Ryder Cup - de bekendste teamwedstrijd van het golf waarin de twaalf beste Europeanen het opnemen tegen de twaalf beste Amerikanen. Hij kan zich op twee manieren kwalificeren. De Nederlander moet ofwel behoren tot de vijf beste Europeanen op de wereldranglijst (Luiten is daar nu de elfde Europeaan) ofwel één van de vier beste Europeanen zijn op de lijst van toernooien die meetellen voor de Ryder Cup (hij staat daarop nu zesde). De coach van het Europese team mag ook nog drie wildcards uitdelen. Maar die gaan meestal naar spelers die hun sporen in eerdere edities hebben bediend.

undefined

Luiten is 28 jaar. Is dat de ideale leeftijd voor een golfer?

Golfers kennen een lange carrière. Fred Couples (54) en Miguel-Angel Jimenez (50) deden afgelopen weekeinde lang mee voor de zege, maar er is nog nooit een speler van boven de 50 geweest die een major op zijn naam schreef. Jack Nicklaus deed het nog een keer op zijn 46ste, hij is de oudste winnaar. De jongste speler die in Augusta heeft gewonnen is Tiger Woods, die toen 21 jaar oud was.

Ervaring is een pre maar het is zeker niet zo belangrijk als de vorm van het moment.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden