Nu al mysterie rond Nieuwe Vakbeweging

DOOR ONZE VERSLAGGEVER WINNIFRED JELIER

AMSTERDAM - Zonder medeweten van de FNV Vakcentrale probeert iemand ideeën los te peuteren voor De Nieuwe Vakbeweging. Met een website, twitteraccount en facebookpagina die ogenschijnlijk zijn opgericht door De Nieuwe Vakbeweging probeert de initiatiefnemer suggesties voor een moderne vakbeweging te verzamelen.

FNV Vakcentrale en FNV Bondgenoten hebben geen idee wie achter nieuwevakbeweging.nl, @vakbeweging en de facebookpagina 'Nieuwe Vakbeweging' zit. 'Sorry? Wat voor een website?', reageert José Kager namens FNV Bondgenoten.

De vakcentrale kondigde begin december aan zich te herorganiseren tot De Nieuwe Vakbeweging, een vakbond met meer aandacht voor individuele werknemers. Over de precieze invulling zijn bij de FNV gesprekken gaande. Maar kennelijk kan niet iedereen op de uitkomsten van die gesprekken wachten. Op de website nieuwevakbeweging.nl staan geen contactgegevens vermeld. De naam van de eigenaar is niet via de domeinbeheerder te achterhalen.

Wel staat op de site een tekst over de geschiedenis van de vakbond. Die is geschreven door Ed van Eijbergen, FNV-bestuurder in regio Noord. Maar ook hij weet niet wat hier gaande is. 'Ik heb hierover geen enkel contact gehad.' De tekst herkent hij wel. Die schreef hij voor de Stichting Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV) in 2007, die zette hem online.

De eerste tweet op de twitterpagina is afkomstig van @Willempie13. Hier gaat Willem Linders, regiobestuurder van de FNV Bouw Zuidoost, achter schuil. Maar Linders is evenmin initiatiefnemer, tot zijn eigen spijt: 'Ik wou dat ik het zelf had bedacht.'

De FNV Vakcentrale zit nog in de verkenningsfase. Verkenners Han Noten en Herman Wijffels zullen op 16 januari een advies uitbrengen. Tot die tijd wil de vakcentrale over de herinrichting geen uitspraken doen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden