Nu al met Delia buffelen voor Kerst

De koningin van de Britse thuiskok ligt al weer een maand in de winkels. Als tijdschrift:..

Nanda Troost

Delia's Complete Christmas (6 euro). En dat is dan natuurlijk alleen voor degenen die Delia's Christmas Collection niet al thuis op de boekenplank hebben staan. Zonder stress aan kerst beginnen. Wie in Groot-Brittannioed wil uitpakken kan daarvoor nu reeds de keuken in: voor supper met bacon op kerstavond, de onvermijdelijke kalkoen-lunch op eerste kerstdag, de restjes op tweede en derde Kerstdag. En dan hert op 28 december, meer kalkoen de 29ste, een Stilton soufflmelet op de 30ste, en eend op de 31ste. Met alles erop en eraan, inclusief de Christmas Pudding, die, voor wie dat niet gewend is, na alle eterij als een brok beton in de maag valt. Voor een fijne kerst moet je wat over hebben.

De laatste week van november wordt al een begin gemaakt met de Christmas Pudding. Ook andere toetjes kunnen nu al worden bereid, want leve de vriezer.

Maar dan nog is het buffelen hoor, Eerste Kerstdag. Om 7.30 uur moet de oven aan. Om 8.15 uur kan de kalkoen erin en moeten de groenten worden schoongemaakt. Echter, wie zo goed plant en voorbereidt houdt genoeg tijd over voor een kop koffie of kerkbezoek (vanaf 8.55 uur). Pas om 12 uur moeten de laatste handelingen worden verricht voor de Christmas Pudding. En wie het doet zoals Delia voorschrijft, die kan om 13.30 uur met het gezin aan de 'pre-lunch' champagne en om 14 uur aanschuiven voor de kalkoen.

Voor wie nog puf over heeft bij alleen al de gedachte aan de kerstdrukte: Delia heeft ook suggesties voor buffetten en 'last minute' kerstmaaltjes. Daaruit een ander Brits instituut: Yorkshire puddings met roastbeef, in miniuitvoering: dat scheelt in het nieuwe jaar bij het lijnen.

Maak de Yorkshire puddings: verwarm de oven voor op 220 graden. Maak een beslag: zeef de bloem boven een ruime kom, breek de eieren er boven en doe er wat zout en peper bij. Zet de mixer erin. Als de eieren zijn opgenomen: mix scheut voor scheut het water-melk mengsel erdoor.

Zet een bakvorm voor muffins (cakejes) met in elk vormpje wat boter in de oven tot de boter gesmolten is. Giet in elk vormpje een lepel beslag. Bak de 'Yorkshire's' in 15 tot 20 minuten gaar op de middelste rek van de oven. Laat ze buiten de oven afkoelen, en bak nog een serie.

Zet de oven nu op 230 graden. Bak de rosbief in een pan rondom bruin en doe het vlees met wat boter over in een ovenschaal. Bak het vlees in 18 (nog rostot 25 (wat meer doorbakken) minuten gaar. Laat het vlees afkoelen en snijd het in 24 plakken.

Roer alle ingredien voor de saus door elkaar. Leg op elke Yorkshire puddinkje een plakje rosbief en schep er wat saus over. Lekker als borrelhapje, of, een met vier stuks per persoon als lunch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden