Nu al interesse voor 'witte brigade'

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

UTRECHT - Diverse bedrijven hebben belangstelling getoond om de naamloze boedel van de Rabowielerploeg volgend seizoen over te nemen. Dat zei teamdirecteur Harold Knebel vrijdag, op de dag dat het opheffen van de wielerploeg werd bekendgemaakt.

De ploeg bestond dit seizoen uit 27 renners, stagiair Marc Goos niet meegeteld. Daarvan verhuizen er 22 mee naar het naamloze team waarin Rabobank volgend jaar opgaat. Van de andere vijf, onder wie de wegens doping in opspraak geraakte Carlos Barredo, loopt het contract af.

De zes nieuwkomers voor 2013 blijven welkom. Wel houdt het white label-team, zoals de ploeg voorlopig heet, na een jaar op te bestaan. Het Rabobank-tenue waarin de renners dit seizoen voor het laatst in actie kwamen, maakt plaats voor een blanco tenue.

De constructie doet denken aan Argos-Shimano, waarvan de renners het eerste kwartaal van 2012 als 1t4i door het leven gingen. Die afkorting is geen bedrijf, maar een slogan van de ploeg.

De renners worden komend seizoen doorbetaald. Ze worden ondergebracht in een stichting die een nieuwe WorldTour-licentie heeft aangevraagd. Die is nodig om op het hoogste niveau uit te komen. Teambaas Knebel gaat ervan uit dat die licentie wordt verkregen bij de internationale wielrenunie.

'Wij kunnen voor volgend jaar de benodigde financiële garanties geven. Alle lichten staan op groen', zei hij. Knebel maakt de overstap zelf niet meer mee. Hij rondt de overdracht van de ploeg nog af, waarna hij eind dit jaar van het toneel verdwijnt.

Bedrijven die de Raboboedel willen overnemen, kunnen hun interesse bekendmaken. Knebel zei vrijdagochtend voor de persconferentie diverse mails te hebben ontvangen van bedrijven met mogelijke interesse. Hij wilde niet vertellen wie het zijn en hoe concreet de aandacht is.

Giant, de fietssponsor van Rabobank, zei vrijdag dat het 'serieus overweegt' in het gat te duiken, desnoods als co-sponsor. Dat liet marketingmanager Tom Davies van het Taiwanese merk weten aan RTL7.

Het nieuws kwam hard aan bij de Raborenners, die vrijdagochtend vanaf 7 uur werden geïnformeerd. Ze reageerden verrast en (zwaar) teleurgesteld. De meesten voelen zich de dupe van de gedragingen van hun voorgangers, nu het onderzoek naar Lance Armstrong voor Rabobank de doorslag gaf om de sponsoring te beëindigen.

'Jammer dat onze generatie de klappen vangt', twitterde Marc Goos. Ploeggenoot Stef Clement hield hoop. 'Ik geloof in deze veelbelovende, hardwerkende en getalenteerde groep renners en personeel. De lijm is weg, maar we hoeven niet uit elkaar te vallen.'

Rabobank had voor volgend seizoen een grotendeels nieuw staf aangesteld. Oudgedienden Erik Breukink en Adri van Houwelingen werden bedankt voor bewezen diensten. Merijn Zeeman, Jeroen Blijlevens, Michiel Elijzen en Addy Engels waren van buitenaf aangetrokken om zich nadrukkelijker met de ontwikkeling van jonge renners bezig te houden.

Zeeman, als trainer afkomstig van Argos-Shimano, reageerde gisteren scherp. Het wielrennen kan volgens hem niet om een totale cultuurverandering heen, als het de hypocrisie in de sport wil uitbannen. Op Twitter hekelt hij het puntensysteem van de WorldTour, dat renners er mogelijk toe aanzet naar doping te grijpen. Teams worden gehandhaafd, ook al zijn er renners in opspraak geraakt.

De veldrijders, mountainbikers en de opleidingsploeg worden ondergebracht bij de nationale wielrenunie. De Rabobank blijft hoofdsponsor van de KNWU en zal zo bij WK's ook de nationale profselecties ondersteunen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden