NTR ‘overstelpt’ met aanmeldingen voor Sinterklaas-intocht na brandbrief

Sinterklaas in het centrum van Dokkum in 2017. Beeld ANP

De NTR is ‘overstelpt’ met aanmeldingen voor de landelijke Sinterklaas-intocht. Gemeenten Harderwijk, Sluis en Hengelo zeggen tegen de Volkskrant de intocht op zich te willen nemen. De aanmeldingen volgen op een brandbrief van de NTR naar het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, omdat voor het eerst nog geen enkele gemeente had aangeboden de intocht te organiseren.

‘Voor ons staat voorop dat de Sinterklaas-intocht hoe dan ook doorgaat’, zegt burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk. ‘Als Harderwijk daarin een bijdrage kan leveren, doen we dat graag.’ Na de oproep van de NTR meldde de burgemeester zich aan. ‘Sinterklaas wordt in Harderwijk altijd breed beleefd en gevierd.’ Het zou de tweede keer zijn dat de landelijk intocht in Harderwijk plaatsvindt.

‘Ik heb Sinterklaas gelijk gebeld en hem in Hengelo uitgenodigd’, zegt een vrolijke burgemeester Sander Schelberg. ‘Wij zijn een enthousiaste Sinterklaas-stad. Het zou toch niet mogen gebeuren dat Sinterklaas Nederland dit jaar voorbij moet varen.’

Ook Marga Vermue, burgemeester van Sluis, wil de intocht graag naar haar gemeente halen. ‘Het is belangrijk de traditie voort te zetten. In Sluis kunnen we Sinterklaas op een gezellige manier voor kinderen ontvangen.’ Ze heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, omdat ze vanochtend pas de brief van de NTR onder ogen kreeg.

De woordvoerder van de NTR, de omroep die de landelijk intocht uitzendt, wil niet kwijt hoeveel gemeenten zich precies hebben aangemeld. Wel is hij enthousiast over het aantal reacties: ‘Het zijn er heel veel.’ De NTR is nu aan het uitzoeken wat de serieuze opties zijn. ‘Er zijn al meerdere gesprekken geweest.’

Donderdag werd nog gevreesd dat het ontbreken van welwillende gemeenten het einde van de 66-jarige televisietraditie zou kunnen betekenen. Sinds Zwarte Piet tot felle discussies in de samenleving leidt, ligt het kinderfeest gevoelig en zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen tijdens de intocht nodig. Vrijdagochtend noemde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) het ‘vervelend’ dat er geen aanmeldingen waren, maar vertrouwen te hebben in een oplossing. Die oplossing is nu dus in zicht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.