NTGent krijgt voorstelling niet op tijd af

Hein Janssen

Amsterdam - - Theatergezelschap NTGent heeft de productie Close van het repertoire gehaald. Close zou worden gemaakt samen met Les Ballets C. de la B. en eind maart in première gaan.


Na een intensieve voorbereiding met choreograaf Koen Augustijnen en een aantal repetities zijn beide partners tot de conclusie gekomen dat er geen artistiek draagvlak bestaat om deze productie verder te ontwikkelen en uit te brengen.


Close zou een onderzoek worden naar 'de gemeenschappelijke grond tussen teksttheater en dans'. 'Omdat we op dit moment de inschatting maken dat de resterende repetitietijd te kort is om onze ambitie waar te maken, hebben we beslist de samenwerking een andere invulling te geven', aldus een verklaring van NTGent. Ofwel: het is mislukt.


Die 'andere invulling' is dan ook meteen helemaal anders: in plaats van de danstheatervoorstelling Close komt NTGent nu met het toneelstuk Een bruid in de morgen van Hugo Claus uit 1955, handelend over een disfunctioneel gezin. Met dit toneelstuk introduceerde Ton Lutz het werk van Claus in de Nederlandse theaters. De voorstelling was destijds omstreden omdat de verhouding tussen broer en zus in Een bruid in de morgen incestueuze kanten kent. In 2005 speelde het Nationale Toneel het stuk voor het laatst. In de NTGent-productie doen onder anderen Els Dottermans, Chris Thys en Servé Hermans mee.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden