NSA speelt inlichtingen ongefilterd door naar Israël

De Israëlische inlichtingendiensten krijgen zonder enige filter toegang tot een ruwe data die de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft verzameld. Dat blijkt uit documenten die klokkenluider Edward Snowden aan de Britse krant The Guardian heeft doorgespeeld. Zo komen ook  persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers bij Israël terecht.

Stefan Grommen
null Beeld epa
Beeld epa

De Amerikanen hebben in 2009 een zogenaamde 'memorandum of understanding' met de Israëli's om onderschepte communicatie naar elkaar doorspelen. In dat vijf pagina's tellende document is volgens The Guardian geen enkele juridische beperking opgenomen over het gebruik van de gegevens door Israël.

Die onthulling staat in scherp contrast met de beweringen van Amerikaans president Barack Obama dat er tal van 'veiligheidsmaatregelen' zijn genomen om de privacy van Amerikaanse burgers te beschermen. Die maatregelen worden in het jargon van inlichtingendiensten 'minimalisatie' genoemd. Maar de overeenkomst met Israël stipuleert duidelijk dat de gegevens in 'pre-geminimaliseerde' staat zullen worden doorgegeven. Het gaat dan over onderschepte telefoongesprekken, berichten en e-mails die volgens de computersystemen mogelijke relevantie bevatten voor Israël.

NSA ontkent tegenover The Guardian niet dat de inlichtingendiensten samenwerken en evenmin dat Israël zo ook persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers in handen krijgt. Maar de organisatie benadrukt wel dat de gedeelde informatie volledig binnen de privacykrijtlijnen valt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden