'NSA luisterde versleutelde VN-communicatie af'

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft zich in de zomer van 2012 toegang verschaft tot het interne videoconferentiesysteem van de Verenigde Naties. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel onder aanhaling van vertrouwelijke documenten van de geheime dienst. Het aantal gegevens dat de NSA daardoor in handen kreeg, steeg spectaculair. In drie weken liep het aantal afgetapte videoconferenties op van 12 naar 458.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Volgens een akkoord tussen de VS en de VN is Washington verplicht zich te onthouden van dit soort afluisteracties. Desondanks drong de NSA het videoconferentiesysteem van de VN binnen. Ook slaagden de Amerikanen erin het versleutelingssysteem van de volkerenorganisatie te kraken. Zo heeft de NSA vorig jaar bij honderden videoconferenties tussen VN-functionarissen kunnen meeluisteren.

Der Spiegel haalt ook een ander intern rapport aan waaruit moet blijken dat de NSA ontdekte dat de Chinese geheime diensten in 2011 ook bezig waren met het bespioneren van VN-communicatie. Het lukte de Amerikanen materiaal te onderscheppen dat eerder door Peking was bemachtigd.

Het was Edward Snowden die enkele maanden geleden geheime NSA-documenten lekte en zo de reikwijdte van de Amerikaanse surveillancestaat aan het licht bracht. Met het spionageprogramma PRISM verzamelt de NSA op grote schaal e-mails, telefoontjes en informatie van sociale media.

Volgens Der Spiegel hield de inlichtingendienst ook de EU in de gaten nadat de Unie in september 2012 nieuwe kantoren in New York had betrokken. De NSA had plannen van die kantoren.

Eerder berichtten Der Spiegel en de Britse krant The Guardian op basis van documenten van Snowden al dat de NSA de kantoren van de EU in Brussel, de diplomatieke missie van de EU in Washington en de EU-delegatie bij de VN in New York in de gaten afluisterde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden